Ingen afklaring til Brexit-middag  – søndag er nu deadline

Storbritannien og EU vil senest søndag beslutte, om de kan blive enige om en aftale eller ej
af Line Dalgaard Jensen
10 dec 2020

Der var ellers dækket fint op og fisk på menuen, da EU-Kommisionsformand, Ursula von der Leyen, onsdag inviterede den britiske premierminister Boris Johnson på Brexit-middag i Bruxelles. En middag, som ”desværre” ikke blev den sidste nadver. For efter middagen stod det klart, at parterne fortsat ikke er enige om en frihandels- og samarbejdsaftale. Ej heller hvordan fiskeriet skal strikkes sammen fra det nye år.

Sent onsdag efter middagen kom Ursula von der Leyen med følgende udtalelse:

- Vi havde en livlig og interessant diskussion omkring de udestående problemer. Vi er stadig langt fra hinanden. Vi vil nå frem til en beslutning inden slutningen af weekenden.

Inden da skal de to forhandlere, David Frost og Michel Barnier, der har forhandlet om aftalen siden marts, så mødes igen. Gang på gang har de forhandlet, og deadlines er blevet skubbet, så spørgsmålet er om den nye deadline, søndag, så holder denne gang. Flere analytikere og korrespondenter i Bruxelles er skeptiske, om end tiden er knap.

Der er nu kun tre uger til, at briterne fuldstændig kapper båndene til EU. For fiskeriet presser de årlige forhandlinger for bl.a. kvoterne i Nordsøen sig også på. De vedtages normalt midt december – men med den uvisse Brexit-situationen vides det ikke, hvordan det præcis kommer til at forløbe.

Læs mere om:

Flere Nyheder