Ingen fremskridt i forhandlingerne

Ny runde af brexit-forhandlinger gav desværre ikke fremskridt
af Line Dalgaard Jensen
10 jun 2020

De forhandler og forhandler, men der er ingen fremskidt.

Det var en slukøret Michel Barnier, EU's chefforhandler, der efter endnu en Brexit-omgang kunne meddele, at der ingen fremskidt er i forhandlingerne om en fremtidig aftale mellem Storbritannien og EU – og heller ikke på fiskeriområdet.

- Det er mit ansvar som EUs chefforhandler at fortælle jer sandheden. Og sandheden er, at der ikke er nogen væsentlig fremgang, siger han.

Det gælder også for aftalen om fiskeri, hvor parterne står langt fra hinanden. Storbritannien kræver årlige forhandlinger, flere fisk og vil ikke give adgang til EU-fiskerne i britisk zone. Krav, som både EU og de danske fiskere finder dybt urimelige. Michel Barnier anklager den britiske premierminister Boris Johnson for at løbe fra den politiske erklæring, han underskrev, da EU-landene og Storbritannien blev enige om en skilsmisseaftale i oktober 2019.

- Vi beder ikke om andet end respekt for den politiske aftale. Men der er ikke sket fremskridt siden begyndelsen af forhandlingerne. Vi kan ikke fortsætte på denne måde for evigt, siger Barnier.

Briterne skal senest 30. juni anmode om en forlængelse, og EU er stadig åbne for at forlænge forhandlingsperioden. Men det har briterne indtil videre afvist.

Læs mere om:

Flere Nyheder