Nordisk indsats for at reducere brug af plast skal være global

Nordisk Råd vil gøre en indsats for at få en global aftale om plast
12 apr 2019

Det går udover fiskeriet, friluftsliv og turisme, når plastaffald og mikroplast ender i havet. Derfor har miljøministrene i Norden nu slået sig sammen for at få en ny global aftale, som skal reducere og forebygge udledningen af plastaffald og mikroplast i havet. For problemet er verdensomspændende, og det løses ikke at et land alene.

Men en selvom problemet anerkendes af alle verdens lande, mangler der fokus på behovet for en stærkere og mere forpligtende global styring, lyder det fra miljøministrene.

- Vi har brug for at skifte kurs og begynde at diskutere, hvad verden kan opnå i fællesskab. Der er ikke noget land, der kan løse det her alene, siger Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen, som er initiativtager til en ny nordisk plasterklæring, som blev godkendt af de nordiske miljøministre i Island den 10. april.

Erklæringen, som blandt andet vil blive sendt til EU’s styrende organer, UNEP, G7 og G20, indeholder også en anmodning til Nordisk Ministerråd om at udarbejde et studie, som skal undersøge, hvilke konkrete elementer en global aftale om at undgå plast- og mikroplastforurening af havene bør indeholde.

I marts besluttede FN’s 4. Miljøforsamling (UNEA-4), at den mellemstatslige proces vedrørende havforurening og spredning af mikroplast skal fortsætte, og at ekspertgruppen, der blev oprettet med det formål at se på stærkere globale styringsstrukturer, skal videreføres.  

Globalt lederskab

Den nordiske rapport skal leveres til ekspertgruppen inden gruppens næste møde i slutningen af 2019. Rapporten vil også fungere som et nyttigt indspark i EU’s forberedelser til FN’s 5. miljøforsamling i 2021. 

- Norden skal være en foregangsregion, når det gælder om at mindske miljøpåvirkning fra plast. Med denne erklæring fastholder vi vores globale lederskab, siger Guðmundur Ingi Guðbrandsson, som er miljøminister i Island, der har formandskabet for Nordisk Ministerråd i 2019. 

Læs Nordisk Råds erklæring her

 

Læs mere om:

Flere Nyheder