Norge eksporterer frosset torsk som aldrig før

Eksporten af frosset torsk fra Norge har aldrig været større, og i marts slog eksportmængden rekord

I marts måned eksporterede Norge ikke mindre end 11.900 tons frosset torsk til en samlet værdi 464 milloner kroner. Og det er en rekordstor mængde, hvis man sammenligner med tidligere år.

Faktisk er der tale om en stigning på hele 22 procent sammenlignet med marts måned i 2020. Kigger man derimod på værdien for den eksporterede torsk, er der kun tale om en stigning på 3 procent sammenlignet med 2020, hvilket afspejler det prisfald der har været som følge af Corona. 

Ifølge analytiker hos Norges Sjømatråd Eivind Hesvik Brækkan kan der være mange årsager til den rekordstore eksport af frosset torsk, som norsk fiskeindustri har oplevet i år, men han peger primært på Corona-pandemien som årsag til, at efterspørgslen på frosset torsk stiger. Når folk i større grad handler stort ind og fylder fryseren op, for at spare på indkøbsturene, er torsk nemlig et oplagt valg

– Filet, både frosset og ferskt er blandt de produkter, der har gjort det bedst under pandemien, fortæller Eivind Hesvik Brækkan.

Norsk eksport af fersk og hel torsk er derimod stadig præget af lukkede restauranter og problemer med eksportmarkedet i Kina. Til gengæld har man afsat større mængder frosset torsk til Europa end tidligere, og det betyder at eksporten af frosset torsk fra Norge aldrig har været større.

Sverre Johansen der er direktør i brancheorganisationen Sjømat Norge begrunder også stigningen i mængden af torsk der eksporteres med, at den norske torskekvote i 2021 er øget med 20 procent.

 

Fordelagtig adgang til EU marked

Direktør for Danmarks Fiskeriforening Kenn Skau Fischer påpeger, at de nye tal for norsk eksport af frosset torsk bekræfter, at norsk fiskeindustri tilsyneladende har haft fordel af den fortsatte adgang til det europæiske marked for fiskevarer i den næsten tre måneder lange periode i starten af året, hvor EU og Norge ikke kunne blive enige om fiskeriaftalen for 2021. EU fiskere var udelukket fra norsk farvand og havde ikke adgang til de traditionelle fiskepladser i norsk farvand, og derfor var der også færre landinger fra EU fiskere. Men norske fiskere kunne uhindret lande deres fangst i Danmark og få adgang til det europæiske marked: 

 Adgangen til det europæiske marked er enormt vigtig for den norske fiskeindustri. Tilsvarende er adgang til norsk farvand af stor betydning for EU’s fiskere. Det er derfor vigtigt, at EU fremover søger at få bundet markedsadgang sammen med fiskeadgang omkring samarbejdet med Norge på fiskeriområdet – ligesom det er aftalt mellem EU og Storbritannien – så vi fremover sikre, at begge parterne har incitament til at få indgået den årlige fiskeriaftale og det ikke skal trække i langdrag, som tilfældet har været i år, lyder det fra Kenn Skau Fischer.

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...