Norge fordobler tobis-kvoten

De norske tobisfiskere kan nu glæde sig over en fordobling af kvoten. Havforskningsinstituttet har netop forhøjet kvoten til 250.000 tons
af Claus Kirkegaard
19 maj 2020

Det norske Havforskningsinstituttet har fordoblet tobiskvoten i norsk økonomisk zone. Sidste år lød kvoten for de norske tobisfiskere på 125.000 tons, mens den i år altså netop er blevet sat til 250.000 tons, skriver Fiskarlaget.no.

Den midlertidige kvote blev ved sæsonopstarten sat til 110.000. Den forhøjede kvote kommer efter et godt akustik- og trawltogt.

- Årets togt gik rigtig godt med godt vejr og gode arbejdsforhold. Vi har heller aldrig set så mange fisk og anslår, at gydebestanden er væsentligt højere end det, vi har observeret de sidste 20 år. Det er utroligt dejligt at være vidne til sådan et comeback for denne nøgleart i økosystemet, siger bestandsansvarlig Espen Johnsen.

Han mener, at norsk forskning og forvaltning har en stor del af æren for den gode tobis-bestand.

Tilbage i 2011 indførte Norge sine egne kvoter opdelt i områder med fiskeri i større dele af hvert område for at genopbygge tobisbestanden og sikre et bæredygtigt fiskeri.

- Indtil videre tyder alt på, at forvaltningsmodellen virker. Vi har set en stadig bedring i næsten hele norsk økonomisk zone. Jeg håber og tror, at vi har knækket koden. Nøglen er gode akustik-togter, gode fangstdata fra fiskeflåden og områdebaseret forvaltning, som forhindrer et for stort lokalt fisketryk, siger Espen Johnsen.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder