Prognoser for havmiljø kan give bedre rådgivning

Nye metoder gør det muligt at forudsige havmiljøet 10 år ud i fremtiden til gavn for forvaltningen
af Claus Kirkegaard
16 aug 2019

Bjerknessenteret i Norge oprettede forrige år deres egen forskningsenhed, der har til formål at samle informationer om havmiljøet til gavn for det kommercielle fiskeri.

Nye metoder gør det nemlig muligt at sige noget om, hvordan havmiljøet vil være i forskellige sæsoner 10 år ud i fremtiden.

De norske havforskere er nu begyndt at benytte de indsamlede data i forbindelse med kvoterådgivningen, skriver Fiskeribladet.no.

Forsker Mette Skern-Mauritzen ved Havforskningsinstituttet i Norge fortæller, at kvoterådgivningen i dag gives med et tidsperspektiv på mellem 1 og 3 år. 

- Hvert år gør vi status over fiskebestandene. Baseret på, hvordan bestandenes tilstand er i år, giver vi rådgivning for næste år, siger hun.

På så kort tid er der sædvanligvis ikke de store ændringer i havmiljøet. 

- Men med jævne mellemrum kigger vi også på forvaltningstrategier 5-10 år ud i fremtiden, siger hun.

Målet er den bedst mulige forvaltningsstrategi, så fiskerne kan fiske på en måde, der giver optimalt afkast og samtidig er bæredygtig over tid. 

- Det er først de senere år, vi er begyndt at få videnskabelige forudsigelser, som vi kan tage med ind i kvoterådgivningen, og som kan give bedre prognoser for, hvordan bestanden vil udvikle sig, siger Mette Skern Mauritzen. 

- Det gør, at vi kan udarbejde en forvaltningsstrategi, som tager bedre hensyn til de ændringer, der sker, og at vi kan være mere sikre på, at vi tager hensyn til faktiske miljøændringer. Dermed slipper vi for at tænke alle mulige scenarier ind i strategien, og vi kan være mere konkrete på, hvad vi forventer.

Læs mere om:

Flere Nyheder