Rusland truer med at boykotte færøske fisk

Meldingen kommer kort inden Færøerne skal beslutte, om de vil genforhandle omstridt fiskeriaftale
af Line Dalgaard Jensen
30 okt 2023

Den russiske fiskeristyrelse anbefaler nu, at den russiske regering forbyder import af fiskeprodukter fra Færøerne. Det skriver det russiske nyhedsmedie Tass.

Det vil være en mavepuster for Færøernes økonomi, der i høj grad bygger på pelagisk fiskeri, samt en lukrativ adgang til det russiske marked.

Men det færøske landsstyre har fordømt Ruslands invasion i Ukraine og vedtaget sanktioner, så et modtræk var ventet.

- Man har vidst hele tiden, at der er en vis sandsynlighed for et modsvar fra Rusland. Så på den måde er det her ikke så overraskende for diplomatiet og virksomhederne på Færøerne, siger lektor i international politik ved Færøernes Universitet Heini Í Skórini til DR.

 

Pres på omstridt fiskeriaftale

Han hæfter sig desuden ved timingen i forslaget. Den færøske regering står over for at skulle beslutte, om de skal gå i forhandlinger om at forlænge en kontroversiel fiskeriaftale med Rusland. En aftale, som både har mødt kritik fra Storbritannien, Ukraine og danske politikere.

I følge Heini Í Skórini har fiskeriaftalen for Færøerne en værdi på cirka 200 millioner kroner årligt:

- Timingen er interessant, fordi det her sagtens kan fortolkes som russisk pres, at Rusland spiller med musklerne. Fiskeriaftalen går tilbage til 1977, så spørgsmålet er, om årtiers fiskerisamarbejde er nået til vejs ende eller ej?

 

Færøerne ønsker dansk hjælp

Den russiske udmelding har fået alarmklokkerne til at ringe på Færøerne, hvor Sjúrður Skaale, der er folketingsmedlem for det færøske parti Javnaðarflokkurin, vil have Rigsfællesskabet på banen.

Han ønsker, at Danmarks skal sikre Færøerne adgang til andre markeder, så de har et alternativ til at handle med Rusland.

Flere Nyheder