Skotland: Brexit fører til uafhængigheds-valgsejr

SNP, som er er gået til valg på skotsk selvstændighed, sejrede. For siden Brexit har uafhængighed ulmet hos skotterne – selv de skotske fiskere
af Line Dalgaard Jensen
10 maj 2021

Skotterne har været forbi valgurne til parlamentsvalg, og resultatet er nu klar. Det er Skotlands Nationale Parti, SNP, som løber med sejren – et parti, der er gået til valg på skotsk selvstændighed og en folkeafstemning, der skal kunne løsrive Skotland fra Storbritannien. SNP har nu 64 af parlamentets 129 mandater. Sammen med de otte mandater fra De Grønne, der også går ind for skotsk løsrivelse, er der et flertal for en folkeafstemning.

- Jeg håber, at jeg kan føre Skotland til selvstændighed, siger Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister, søndag til BBC.

Pga. Brexit er skepsissen mod EU i høj grad vokset, og har dermed sikret partiet en sejr. Et flertal af skotterne ville gerne blive i EU, og de er skuffede over Storbritanniens håndtering af situationen. De skotske fiskere var dog nogle af dem, der allerhelst ville forlade EU, men selv de er fortvivlede ovenpå Brexit og al den bøvl og besvær, som det har skabt for erhvervet.  

Med valget er der altså nu for alvor kommet liv i uafhængighedstankerne. Den britiske premierminister, Boris Johnson, afviser, at skotterne kan få en ny afstemning om uafhængighed. Den seneste var i 2014.

Hvis Skotland skal have en uafhængighedsafstemning, kræver det, at det britiske parlament godkender det. Det betyder, at Boris Johnsons regering i London kan forhindre en folkeafstemning. Gør han det, vil det dog kunne styrke SNP's position yderligere, spår flere analytikere.

Læs mere om:

Flere Nyheder