Skotterne kører fangsten på lossepladsen

De skotske fiskere står til at miste milliarder, da eksporten er ramt af kaos efter Brexit
af Line Dalgaard Jensen
13 jan 2021

Fiskerne i Skotland er kommet i en svær knibe efter Brexit.

Der berettes om fisk, der ender på lossepladsen, fordi de ikke kan eksporteres på grund af det besvær, som Brexit har ført med sig. Skotterne har nemlig store problemer med at få frisk fisk til markedet i EU. Det skriver TV2, The Independent, BBC, The Guardian, The Telegraph, Financial Times mm.

Bl.a. må lastbiler vente i mange timer i havnen i Frankrig, før de kan få deres stempel og køre videre med fiskene. En sending blev forsinket i 48 timer og måtte destrueres. Ifølge Scottish Seafood kan transporten gå fra normalt én dag til 5 dage.

 

Bureaukrati, regler og papirer

Det er især det store bureaukrati, som gør det svært.  Fødevarer skal ledsages af et helt hæfte af kontrolpapirer, og der er store udgifter forbundet med at få udfyldt alle papirerne. Organisationen Seafood Scotland vurderer, at for skotske fisk skal der udstedes 150.000 certifikater om året.

Eksportfirmaet Aegirfish klager over at skulle bruge 5000 kroner om dagen på papirarbejdet.

Situationen har ført til, at fiskerne er blevet opfordret af deres salgsorganisation til at mindske deres fangster. Et enkelt firma har også oplagt 15 både.

 

Kompensation og folkeafstemning

Situationen er så drastisk, at hjemmestyret i Edinburgh kræver milliarder i Brexit-kompensation, skriver The Guardian.

Ian Blackford fra SNP i det britiske parlament siger, at Brexit koster landsdelen milliarder i tabte eksportindtægter og økonomisk vækst. Situationen er tilspidset og bliver brugt som argument for, at der bør komme en ny folkeafstemning, så Skotland kan forlade Storbritannien og igen melde sig ind i EU.

Ifølge BBC er politikerne i London dog ikke lydhøre. De mener, at det er skotterne, der ikke har forberedt sig godt nok på Brexit.

Skotterne eksporterer normalt 80 procent af deres fisk til EU.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder