Skuffelse hos Kystfiskarlaget efter møde med forvaltningen

Fiskeridirektoratet lytter ikke til fiskerne, mener det norske Kystfiskarlaget
af Claus Kirkegaard
22 jun 2021

Et møde om rapporteringskrav for kystfartøjer i Norge mellem Kystfiskarlaget og forvaltningen udviklede sig fra et debatmøde til et diktaturmøde, mener Kystfiskarlaget.

- Mødet blev afholdt i torsdags digitalt, og det som skulle have været et dialogmøde opfattede vi mere som et diktaturmøde, fortæller en skuffet formand for Kystfiskarlaget, Tom Vegar Kiil ifølge det norske Fiskeribladet.

Det var et møde i et brugerforum, som den norske fiskeriminister, Odd Emil Ingebrigtsen har nedsat, og her deltog repræsentanter for fiskerne, leverandører af indberetningssystemer samt de norske myndigheder, repræsenteret ved Fiskeridirektoratet.

Sektionschef fra Fiskeridirektoratet, Thord Monsen, var mødeleder, og det gjorde han ifølge Tom Vegar Kiil ikke ret godt.

Etter min mening viste Thord Monsen sig meget lidt egnet til at lede dialogmødet. Alt vi kom med af indspil prellede af, og det var tydeligt, at der ikke findes muligheder for at ændre i bestemmelserne om indrapportering, som allerede er vedtaget, siger han. 

– Jeg er ikke enig i at det var et diktaturmøde, men det udspringer muligvis af, hvilke forventninger man gik ind til mødet med. Vores forventning var, at dette ikke ikke er et forum, hvor man kan ændre noget, da de nye regler allerede er vedtaget, siger Thord Monsen.

Fiskeridirektoratets mål med mødet var i stedet at bidrage til at fiskerne opfylder indrapporteringspligten så effektivt som muligt.

 

Nye regler for indrapportering

Det hele udspringer af krav til alle norske fartøjer om indrapportering, som fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen har indført.

Der er nu indført krav om sporing og fangstrapportering fra alle fartøjer. Dertil er der krav om indrapportering af landingssted og landingstidspunkt. Tidligere var det kun et krav for fartøjer over 15 meter. Desuden skal hele den norske fiskerflåde udstyres med VMS-udstyr.

Efter planen er det flåden mellem 11 og 15 meter, der skal have udstyret på plads fra 1. januar 2022. Dernæst gælder det fartøjer ned til 10 meter, som har frist til 1. september 2022. Slutteligt er det den resterende del af flåden, som har frist til september 2023.

 

Ønsker undtagelser

 

Assisterende generalsekretær i Norges Fiskarlaget, Jan Birger Jørgensen, mener, at der er nødt til at være undtagelser fra reglerne.

Han påpeger, at Fiskarlaget ikke afviser, at de mindste fartøjer også skal indrapportere elektronisk, dog skal det være i et væsentligt mindre omfang end det, som politikerne har vedtaget.

Desuden men han, at der skal være undtagelser for ældre fiskere, der ikke er så komfortable i brugen af data.

- Fiskarlaget har ikke givet sig på det her endnu. Vi vil fortsætte med at arbejde på at få en differentiering af reglerne. Der bør ikke være de samme krav til en fem meters jolle og et stort havfisker-fartøj, siger Jan Birger Jørgensen. 

 

Læs mere om:

Flere Nyheder