Fisker, politiker og forretningsmand: Kirk fylder 75 år

26. august har tidligere fiskeriminister Kent Kirk fødselsdag

Når tidligere fiskeriminister Kent Kirk fylder 75 år 26. august 2023, markeres ikke blot en fødselsdag, men også en livsrejse præget af iværksætteri, politisk kampånd og en dedikation til at gøre en forskel.

Kent Kirk voksede op i et ægte fiskerhjem i Esbjerg. Hans far var fiskeskipper, og hans mor var datter af færøske fiskere, så Kent kom som det mest naturlige på havet allerede som 15-årig.
Som blot 21-årig købte han sin egen stålkutter og arbejdede sig snart op til at blive en af Esbjergs mest succesfulde fiskeskippere.

Han blev dog snart involveret i fiskernes kamp for overlevelse og endte som veltalende talsmand for fiskerne. Det førte til, at han som kun 27-årig blev valgt som formand for Esbjerg Fiskeriforening – og gik i land.

 

Politikeren

Foreningsarbejdet vækkede fiskersønnens politiske interesse, og i 1979 blev han valgt ind i EF-parlamentet for De Konservative.

Herfra kæmpede Kent Kirk fiskernes sag – en sag, der kulminerede, da han med skibet fyldt af journalister sejlede sin kutter ind bag de britiske fiskerigrænser, smed sit trawl og blev opbragt af den engelske flåde. Målet var at få EF-domstolens ord for, at briterne ikke kunne udelukke danske fiskere fra det fælles EF-hav.

Aktionen og sagen, som Kent Kirk vandt, tiltrak stor opmærksomhed og banede indirekte vejen til Folketinget. Her blev han som 41-årig udpeget til fiskeriminister under Poul Schlüters anden regering i 1989.

 

Forretningsmanden

Sideløbende med sin politiske karriere stiftede Kent Kirk og to lokale iværksættere også vagtskibsrederiet Esvagt, der begyndte som et omskolingsprojekt målrettet de mange fiskere, der som følge af fiskeriets krise, måtte gå i land.
Virksomheden, der stadig fungerer som vagt- og redningsskibe for vind- og olieindustrien og er en af Esbjerg store arbejdspladser, blev i 2015 solgt til en kapitalfond.

Kent Kirks lyst og evne til at drive forretning og skabe nyt sluttede dog ikke med salget af Esvagt. I dag ejer og driver han en række virksomheder, herunder motor- og generatorvirksomheden Nordhavn Power Solutions, hvor også hans gamle ven, tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen sidder i bestyrelsen.

Her har han bl.a. været med til at sætte metanolmotorer på dagsordenen, hvilket er et bæredygtigt alternativ til de traditionelle dieselmotorer.

 

Fiskeren og familiemennesket

Kent Kirks egen fortælling om sit liv og sin tid, kan læses i bogen ”De Sidste Fiskere”. Bogen udkom i 2021 og beskriver fiskeriet helt tilbage fra Kent Kirks bedsteforældre, der fiskede i åbne joller fra Vestkysten, over fiskeriets storhedstid i 1970’erne og frem til i dag.

Kent bor i dag i Espergærde med sin kone Ruth Kirk. En stor del af sin fritid bruger han på sine børnebørn, gerne i sommerhuset på enten Fanø eller i Frankrig.

Fødselsdagen 26. august fejres på Fanø, hvor Kent Kirks søskende, deres børn og børnebørn hvert år samles til familieweekend.

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...