Socialdemokraten Matilde Powers besøgte Gilleleje Havn

Folketingsmedlem Matilde Powers besøgte Gilleleje Havn til en snak om fiskeriets betydning for Gilleleje og fiskeriets udviklingsmuligheder

På årets sidste sommer-fredag besøgte Matilde Powers, som er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Gilleleje Havn. Gilleje viste sig fra sin bedste side, da der både var solskin og sommerstemning på havnen. Og der var smil på læben hos fiskerne og på auktionen.

For fiskeriet er godt for tiden, og det hjælper altid på humøret.

Powers ankom kort, efter auktionen sluttede, og hun startede med at betragte, hvordan O. V. Jørgensen læssede lastbilen med friske jomfruhummere fra auktionen. Alt imens fortalte de lokale fiskere om fiskeriet fra Gilleleje. Og Powers var helt enig i, at fiskeriet er med til at skabe en helt særlig stemning på havnen i Gilleleje.

– Der er ikke tvivl om, at det er hyggeligt at besøge en fiskerihavn, og fartøjerne i Gilleleje er med til at skabe en helt særlig stemning. Derfor synes jeg, det er vigtigt, vi fastholder fiskeriet i Gilleleje. Jeg er valgt her i området, og det ligger mig meget på sinde, at vi har en havn, som er værd at besøge, sagde Matilde Powers.

Jomfruhummer er levebrød

Fiskeauktionen i Gilleleje er den eneste på Sjælland og øerne, og auktionsmester Lasse Nordahl fortalte, at fiskeriet efter jomfruhummer er grundstenen for auktionen i Gilleleje. Hvis ikke der må fiskes med bundtrawl efter jomfruhummer, så lukker auktionen og fiskeriet fra Gilleleje. Derfor fortalte Nordahl også om, hvordan man i fiskeriet har oplevet forløbet omkring den famøse rapport fra Aarhus Universitet, som miljøminister Magnus Heunicke havde droppet dagen inden. En beslutning som Powers bakkede op om.

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi får så meget viden om fiskeriet med bundtrawl som muligt, og det er selvfølgelig helt afgørende, at der ikke kan sættes en finger på den forskning, som vi træffer politiske beslutninger på baggrund af. Derfor synes jeg, det er klogt, at miljøministeren har besluttet at se bort fra den omdiskuterede rapport, lød det fra Powers.

Blå trepart

Powers lyttede ivrigt til de mange pointer fra Nordahl, der blandt andet viste, hvordan planlægningen på havet har udviklet sig. Og det blev åbenbart for alle, at der er mindre plads til fiskeriet end tidligere på havet. Det er både lukkeområder, havvindmølleparker og kabler, der presser fiskeriet. Og det skal man have for øje, når man diskuterer nye lukkeområder i Kattegat, hvor der ifølge DTU Aquas opgørelser fiskes med bundtrawl på omkring 20 procent af arealet om året.

– Det er åbenlyst, at det er lidt af en kabale, når man planlægger på havet. Jeg lægger vægt på, at vi bruger noget krudt på at finde de løsninger, der giver bedst mening for alle parter. Det er også det, regeringens havplan lægger op til. Derfor håber jeg, at alle bliver hørt, når man planlægger på havet. Det gælder også fiskerne her i Gilleleje, så vi kan finde de løsninger, der fremtidssikrer fiskeriet. Jeg synes, man skal lade sig inspirere af den grønne trepart og lave noget tilsvarende for fiskeriet, sagde Powers.

H151 Nordahl

Fiskerne i Gilleleje havde også en anden vigtig kæphest: Det er vigtigt at forstå, hvordan trawlfiskeriet faktisk fungerer. For at få syn for sagen hoppede Matilde Powers ombord på fartøjet H151 Nordahl. Her fortalte Carsten Nordahl, hvordan fiskeriet foregår i praksis. Han viste blandt andet, hvordan trawlskovlene fungerer, og han forklarede og viste, hvordan der er monteret gummihjul på selve trawlet for at sikre, at trawlet går let på havbunden.

– Det er rigtig godt at komme ud i virkeligheden og med egne øjne se, hvad det handler om. Det får jeg rigtig meget ud af, og jeg er glad for, jeg er blevet taget så godt imod. Jeg kan i hvert fald tage herfra klogere, og jeg er helt enig i, at fiskeriet er vigtigt for Gilleleje, sagde Powers.

Hatten af

Direktør for Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer, deltog også i besøget, og han kvitterede for engagementet.

– Det er altid en fornøjelse at vise fiskeriet frem, og jeg er virkelig glad for, at Matilde tog sig tid til at aflægge os et besøg og få syn for sagen. Derfor skal der lyde en stor tak til Matilde, som jeg håber, vi får et godt samarbejde med i fremtiden, sagde Kenn Skau Fischer.