Her er de ti restauranter, der konkurrer om Årets Sild

Kampen om Årets Sild 2024 nærmer sig. Her er de dygtige restauranter, som går efter fiske-sejren
af Line Dalgaard Jensen
15 sep 2023

Så har arrangørerne af Årets Sild 2024 de 10 deltagere klar.

Ti dygtige restauranter skal konkurre om hvem, der bedst formår at få silden til at smage himmelsk.

Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som blev vundet af Bjesklauget ved Hirtshals Museum.

De ti restauranter er...

Lilleheden
Lokalheltene, der har vundet konkurrencen mange gange. Lillehedens mangeårige køkkenchef Christoffer Ramberg overtog i år Restaurant Lilleheden fra Mona og Ejvind Kjeldsen og fortsætter selvfølgelig sin deltagelse i Årets Sild. Lilleheden er regerende mestre i Årets Sild. Ramberg er mester i kunsten at udvande sildene, bevare fastheden og ikke mindst skabe fin balance i marineringen. Lilleheden er Hirtshals’ solide spisested og tager den marinerede sild meget alvorligt.

Montra Skaga Hotel
Ny deltager i Årets Sild og et godt bevis på, hvor ambitiøs Montra Skaga Hotels køkken er blevet. Faktisk har Skaga Hotel presset gevaldigt på for at blive deltager i konkurrencen fordi køkkenchefen Mads Hejlesen vil vise sine evner udi smørrebrød med smukt anrettet marineret sild. Med beliggenheden nærmest på havnen i Hirtshals skal man selvfølgelig have sild på bordet.

HJORTHs
Kandestederne syd for Skagen har virkelig fået det fine badehotel tilbage på landkortet. Hjorths Hotel har det seneste år fokuseret på smørrebrød af høj klasse til frokost og tvister klassikerne som eksempelvis sildemaden med karrysalat blidt, så konservative ikke skræmmes og opdagelseslystne gæster bliver tilfredsstillet. Hjorths har fokus på lokale råvarer og bæredygtighed.

Cheval Blanc Kantiner
Kald det bare en luksuskantine, men prisen er stadig fornuftig. Cheval Blancs kantine på Novi Park ved Aalborg Universitet leverer bragende flot frokost og medarbejdere i hele huset er overstrømmende glade. Cheval Blanc Kantiner debuterede i Årets Sild sidste år med flot topplacering og beviser tydeligt, hvor dygtige kantiner kan være. Årets Sild er specielt glade for deltagelsen fordi kantinemad rammer et enormt antal spisende hver dag og marinerede sild kan sagtens være en del af den daglige menu.

Restaurant Remouladen
Mangeårig deltager i Årets Sild og altid velplaceret, men Vejles fine og innovative smørrebrødsrestaurant mangler lige at klatre det sidste stykke op ad rangstigen. Køkkenchef Kristian Vorsø tvister og opfinder, omformer og kreerer så det er en ren fornøjelse. Remouladens karakteristiske lange rektangulære signatursmørrebrød vækker altid opsigt.

Værdsat
En af Odenses dygtigste smørrebrødsrestauranter på strøget i centrum. Værdsat har tidligere deltaget i konkurrencen med pæn succes, men mangler at betræde det øverste niveau på podiet i Årets Sild. Køkkenchef Christoffer Kofoed og ejer Benjamin Mosskov plejer at overraske dommerne ved Årets Sild med en ingrediens og det skal blive spændende at se om Værdsat i år går hele vejen.

Restaurant Kronborg
Restaurant Kronborg er en af klassikerne i det centrale København, hvor smørrebrødssedlens gode gamle travere findes, men aldrig forbliver travere. Det er først og fremmest enestående råvarekvalitet og et enkelt tvist, der vækker gæstens interesse. Kronborg tager sildemaden alvorligt med aktuelt hele ni forskellige sildestykker på menukortet. Anmelderne elsker fortsat stedet. Kronborg debuterer endeligt i Årets Sild.

Norrlyst
Bjarke Just Nielsen og hans stab på Norrlyst debuterede i sidste års Årets Sild med fin placering. Køkkenchefen hedder Emil Eshardt-Nielsen og fokuserer på smørrebrød med blid drejning, så det ikke bliver helt klassisk. Råvareophavet betyder rigtig meget for Norrlyst, som fokuserer på dyrevelfærd og skånsom fangst for at opnå maksimal smagsrigdom og miljøomsorg. Norrlyst er med helt fremme i første geled blandt de nye københavnske smørrebrødsrestauranter.

Bjørnekælderen
Alma Dietz står bag smørrebrødet på Bjørnekælderen, som det seneste år har modtaget overstrømmende anmeldelser fra de københavnske aviser. Smørrebrødet på Bjørnekælderen er ikke klassisk, men modtager inspiration fra det asiatiske, det franske og ikke mindst fra luksusråvareskuffen. Bjørnekælderen tager smørrebrødet op til den korrekte plads som et særligt dansk bidrag til verdensgastronomien. Bjørnekælderen debuterer i Årets Sild 2023.

Judie
Endnu en debutant og så ikke helt alligevel. Køkkenchef Chris Franklin har nemlig deltaget med Hotel Baltic tidligere. Judie er spritny, malingen er nærmest ikke størknet på væggene på det aktive sted i Nyhavn. Judie tilfører alt det hippe ved København, nynordisk madstil og coolness til det klassiske danske smørrebrød og har allerede hen over sommeren modtaget jublende anmeldelser. Det skal blive spændende at se, hvordan Chris og Judie klarer den marinerede sild.

Årets Sild sponsoreres af Tenax Sild A/S, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Nordsøen Oceanarium, Jette og Knuds Maritime Fond og Aalborg Akvavit.

Der er stadig få ledige biletter på hjemmesiden: Køb billet til Årets Sild 2024.

Flere Nyheder