Politikere fik et indblik i fiskeriets vilkår på vestkysten

Tre af Danmarksdemokraternes folketingsmedlemmer var mandag på havnerundtur i Hvide Sande

Formanden for Miljø- og fødevareudvalget i Folketinget, Hans Kristian Skibby (DD), fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD) og erhvervsordfører Betina Kastbjerg (DD) var mandag i sidste uge på besøg i Hvide Sande, hvor de fik et indblik i, hvad man har af aktiviteter på en moderne fiskerihavn.

Først mødtes politikerne med repræsentanter for både Danske Havne, Hvide Sande Havn, Danmarks Fiskeriforening og Sydvestjysk Fiskeriforening.

Herefter mødtes de med fisker Per Christiansen, der har fartøjet RI 320 Lasiry, som hovedsageligt fisker efter hesterejer langs den jyske vestkyst.

Per Christiansen fortalte om livet som rejefisker og om de udfordringer, fiskerne slås med i disse år. Og dem er der nok af for rejefiskerne, fordi politikere i både EU-systemet og på den yderste danske venstrefløj kæmper en hård kamp for at begrænse eller helt forbyde det kystnære rejefiskeri.

De tre politikere lyttede, stillede spørgsmål og udtrykte stor forståelse for frustrationerne.

Som det næste gik turen til den lokale auktionshal, hvor Michael Lodahl, der er indehaver af Danske Fiskeauktioner, som har fiskeauktionerne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn, fortalte om, hvordan man håndterer fisken, når den kommer i land.

Det handlede blandt andet om sporbarhed, og han viste, hvordan man registrerer de landede fisk, så man altid ved, hvor fisken er fanget, hvem der har fanget den, og hvordan den er fanget.

Michael Lodahl fortalte også om de udfordringer, man på auktionen har med den til tider både nidkære og stridbare fødevarekontrol.

Senest fik Danske Fiskeauktioner store bøder for at have fiskekasser stående på gulvet, en praksis man har haft på auktionerne over hele Europa, siden de blev oprettet for mange år siden. Den kamp valgte Michael Lodahl at kæmpe, selv om han under vejs fik den ene 15.000 kroner store bøde efter den anden for forholdet. Og det var kampen værd, for til sidst måtte myndighederne erkende, at alt var i den skønneste orden, fiskekasser på gulvet eller ej.

Til sidst var politikerne en tur forbi fiskefabrikken Insula.

Her fortalte fabrikschefen, at man har udfordringer med at skaffe hvid fisk i tilstrækkeligt store mængder – altså arter som torsk, sej og ising.

Derfor er en stor del af produktionen på fabrikken opdrættet laks fra Norge, Færøerne og Island, selv om fabrikschefen ikke lagde skjul på, at han gerne ville sælge noget mere lokalt fanget fisk.

 Til gengæld sikrer de tilførte laks – suppleret med de vildtfangede fisk – beskæftigelse til 45 mænd og kvinder på havnen, som tager sig af fisken, inden den sælges videre til store kunder som Coop og Årstiderne.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...