Handelsskoleelever besøgte Strandby Havn

Værdikæden for fiskeribranchen, arbejdsopgaver og jobmuligheder inden for kontor og handel var i fokus, da elever fra Frederikshavn Handelsskole besøgte Strandby Havn

Foto: Frederikshavn Handelsskole

Da auktionsmester Jesper Kajgaard ringede klar til auktion klokken 7.00 tirsdag morgen på Strandby havn var gennemsnitsalderen – uden at fornærme nogle –  trukket lidt ned.

Der var nemlig besøg af elever fra Frederikshavn Handelsskoles EUX Business uddannelse.

Her fik de morgenfriske elever set, hvordan fiskeeksportørerne overbød hinanden, hvilke fisk der var i høj kurs, og hvor hurtigt fisken blev transporteret ud af auktionshallen og videre til eksportørerne til bearbejdning – allerede før auktionen var slut.

– Jeg blev faktisk lidt overrasket. Der var meget gang i den helt fra morgenen, de bød højlydt, og der var meget aktivitet. De skulle mærke på varerne og kvaliteten, før de bød. Så det var en sjov og lærerig oplevelse, selvom det ikke er den retning, jeg selv uddanner mig til, siger Jesper Wunderov fra 3X, der læser retningen detail.

 

Indblik i værdikæden

Auktionen var det første af i alt seks virksomhedsbesøg på havnen, hvor turen også gik forbi Strandby Havn og Strandby Fiskeriforening, Tell Fisk, JOBI Værft, og Strandby Net.

– Med vores besøg på Strandby havn vil vi gerne give eleverne et indblik i hele værdikæden for fiskeribranchen samt indsigt i, hvordan en lokal fiskeriby i Nordjylland faktisk har et levende erhvervsliv med spændende virksomheder, hvor der er jobmuligheder også for vores elever. Vi kæder besøget sammen med en studietur til København i den kommende uge, hvor eleverne skal besøge Danmarks Fiskeriforening, så de får både et lokalt, nationalt og internationalt perspektiv, fortæller lektor i afsætning Charlotte Orup Morsbøl og fortsætter:

– Besøgene hos virksomhederne hjælper eleverne med at se, hvordan teori og praksis hænger sammen, og de får en bedre forståelse af, hvordan deres uddannelse kan anvendes i en faktisk arbejdssituation. Noget som vi lægger stor vægt på i vores undervisning, hvor vi har et godt samarbejde med de lokale virksomheder.

Eleverne er færdige til sommer og kan på en EUX Business søge en læreplads inden for detail, handel eller kontor.

 

Erhvervet inviterer gerne fremtidens arbejdskraft indenfor

Efter fiskeauktionen gik turen til Strandby havn og Strandby Fiskeriforening. Der er godt 25 virksomheder med 225 ansatte alene på havnen, og der er god udvikling og jobmuligheder, fortæller Claus Hjørne Pedersen, formand for Strandby Fiskeriforening:

– Vi har en erhvervsklynge med nogle spændende virksomheder, som rummer mange forskellige arbejdsopgaver også for handels- og kontorprofiler. Vi tager gerne imod og fortæller om mulighederne, for samspillet mellem uddannelse og erhverv er utrolig vigtigt for at sikre lokal udvikling. Vi skal give de unge mennesker smag på de jobmuligheder, der er lokalt, når de er færdige på skolebænken. Og jeg har selvfølgelig en interesse i at synliggøre Strandbys erhvervsliv, hvor vi også ser ind i et generationsskifte de kommende år.

Dagen sluttede hos Strandby Net og direktør Lars Peter Jensen. 

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...