Skotske fiskere sværger til dansk skibsværft

Skotske fiskere sværger til dansk skibsværft er det på skibe bygget hos danske Karstensens Skibsværft og med fremdrivningsudstyr fra danske Hundested Propeller

Hårdt vejr og høj sø kræver hårdføre fiskere og ditto både. Det ved man bedre end de fleste hos Lunar Fishing, som gennem de sidste mange år har stævnet ud fra havnen i Peterhead i Skotland. De erfarne fiskere bruger deres tid på havet i Nordsøen og Atlanterhavet ud fra den skotske kyst, hvor de trawler og partrawler efter hvidfisk til det europæiske marked.

I øjeblikket har Lunar Fishing fire specialbyggede både i brug, der er bygget på Karstensens Skibsværft i Skagen. I to af dem er der installeret CP Marine Gear, propellere og thrustere fra den markedsførende danske producent, Hundested Propeller. Det er der ifølge fiskeskipper Philip Stephen en god grund til:

– Under de forhold, vi ofte opererer i på søen, skal vi kunne stole fuldt ud på vores både. Når vejret viser sig fra sin værste side, kan belastningen på motoren nemt komme op på næsten 100 procent. Så det siger sig selv, at vi har brug for ekstraordinært materiel af høj kvalitet, fortæller Philip Stephen, der har fisket for Lunar Fishing i snart 16 år. Han tilføjer:

– Karstensens har længe været en betroet leverandør for os, så da de anbefalede os at benytte Hundested Propeller, var vi ikke i tvivl. Efterfølgende er deres løsninger blevet et krav fra os på alle kommende skibe, fordi vi ved, hvad vi får, og vi ved, at maskindelene kan holde til det arbejdstryk, de udsættes for. 

Kent Damgaard, der er direktør og skibsingeniør hos Karstensens Skibsværft, stemmer i:

– Virksomheder som Lunar Fishing er optaget af innovative løsninger, som optimerer brændstofforbrug, og dermed reducerer CO2-aftrykket mest muligt. På dette felt er Hundested Propeller meget dygtige til at designe propeller således, at kunden får de bedst mulige løsninger, både med hensyn til kvalitet på udstyr men også i form af bedst mulig udnyttelse. Vi har benyttet Hundested Propellers løsninger i mere end to årtier, og det vil vi blive ved med, siger Kent Damgaard.

Service og support er kun et opkald væk

Med over 8000 timer i brug om året presser Lunar Fishing sine skibe til det yderste for at være mest muligt på havet og dermed maksimere udbyttet. Derfor er liggetiden tilsvarende kritisk for omsætningen og motorproblemerne skal helst kunne løses på stedet, hvis ikke skibet skal sendes tilbage i havn. Heldigvis er det sjældent et problem, fortæller Philip Stephen:

– Vi medbringer altid reservedele på bådene, og en del motorproblemer kan vi klare, mens vi er på søen. Er der tale om et mere komplekst problem, er det dog helt afgørende, at vi kan få hjælp af producenten med det samme. I mine 16 år som fisker hos Lunar, har vi kun haft behov for den slags support én gang og Hundested Propeller fik os hurtigt op at køre igen efter kun ét opkald, siger Philip Stephen.

Er det nødvendigt at tage tidligere i havn end ventet, stoler fiskerne dog fuldt ud på den hurtige responstid, som Hundested Propeller garanterer deres kunder.

– Kan vi ikke selv reparere fartøjet, ved vi, at Hundested Propeller sender teknikere af sted inden for maksimalt et par dage. De leverer en uovertruffen service og opfølgning, som er en afgørende faktor, når vi vælger leverandører til vores fartøjer, fortæller Philip Stephen, som tilføjer, at Lunar Fishing har bestilt to nye specialbyggede fiskerbåde fra Karstensens Skibsværft, større end de nuværende, til levering i 2024. Begge er med fremdrivningsudstyr fra Hundested Propeller.      

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...