Fiskerikvoter i kaos: Kystlande ignorerer anbefalinger fra ICES

Stridighederne om fordelingen af den samlede anbefalede kvote har ført til, at landene fastsætter deres egne kvoter uafhængigt af hinanden

Pelagiske fartøjer i havnen i Runavík, Færøerne, i december 2023. Foto: Edmund Jacobsen

De såkaldte kystlande ser stadig ikke ud til at kunne nå til enighed om fordelingen af makrel, blåhvilling og sild, selv efter flere forhandlingsrunder, rapporterer det færøske medie KvF.

De involverede kystlande omfatter Færøerne, Grønland, Island, Storbritannien, Norge, Rusland og EU.

Stridighederne om fordelingen af den samlede anbefalede kvote har ført til, at landene fastsætter deres egne kvoter uafhængigt af hinanden. For eksempel har Island i år tildelt sig en makrelkvote på cirka 120.000 tons, inklusive omkring 9.000 tons, der ikke blev fanget sidste år. Færøerne har fastsat deres makrelkvote til 65.000 tons.

Konstant overfiskning

Denne vedvarende uenighed har ført til en betydelig overfiskning, med fangster i gennemsnit 40 procent over de anbefalede kvoter siden 2010.

I september sidste år anbefalede Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), at den samlede makrelfangst i 2024 ikke skulle overstige 740.000 tons, hvilket er fem procent mindre end anbefalingen for 2023.

Alligevel blev der i 2023 fanget 1,1 millioner tons makrel, hvilket svarer til 47 procent mere end ICES’ anbefaling.

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der opfordrer til at få styr på udledningen af næringsstoffer

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der...