Færøske fiskere udtrykker stor bekymring for deres fremtid, efter at flere politiske partier på Færøerne har foreslået at afslutte den eksisterende fiskeriaftale med Rusland.
Aftalen, som har sikret fiskerettigheder i russiske farvande og givet adgang til det russiske marked, blev fornyet i slutningen af 2023, men ikke uden modstand.
– Vi stod med et reelt scenario, hvor en vigtig del af vores erhverv kunne forsvinde. Mange af vores fiskere holdt vejret, siger Jan Højgaard, formand for Føroya Fiskimannafelag, de færøske fiskeres fagforening.
Ville få konsekvenser
Ifølge Højgaard kunne afslutningen af aftalen have betydet, at færøske fiskere ville miste deres adgang til russiske farvande, herunder de værdifulde fangstområder i Barentshavet. Han fremhæver, at det ville have konsekvenser for både fiskeriet og den færøske økonomi.
– Hvis aftalen var blevet afsluttet, ville det have rykket tæppet væk under mange fiskeres livsgrundlag og deres familiers økonomi, forklarer han.
Jan Højgaard frygter desuden, at en sådan beslutning ville komme som en politisk symbolhandling uden hensyn til de færøske fiskeres behov.
Tog kontakt til russerne
For at forhindre et brud på samarbejdet tog Højgaard derfor kontakt til de russiske fiskerimyndigheder. I dialogen udtrykte han et ønske om at bevare det mangeårige samarbejde mellem Færøerne og Rusland.
– Vi sagde til dem, at vi håber at kunne fortsætte det gode samarbejde, som har været til gavn for begge parter, siger han.
Ifølge Jan Højgaard svarede de russiske myndigheder positivt og understregede, at de også ønsker at fortsætte de stabile relationer.
De lagde vægt på, at russiske fiskere stadig skal have adgang til færøske havne og tjenester som vedligeholdelse og omladning.
Situationen fortsat usikker
På trods af de diplomatiske anstrengelser mener Jan Højgaard, at situationen stadig er usikker. Han frygter, at en eventuel opsigelse af aftalen vil betyde, at færøske fiskere må vinke farvel til de investeringer, der er gjort i nye skibe og moderne teknologi.
– Det er de nyeste og mest avancerede skibe, som vores fiskere arbejder på. Alle de fremskridt, vi har kæmpet for, kan hurtigt gå tabt, hvis aftalen falder til jorden, siger han og tilføjer, at det russiske marked har været en vigtig eksportkanal for færøske fisk.
Han opfordrer derfor til, at Færøerne fastholder deres kurs i samarbejdet med Rusland, som mange andre vestlige lande også gør, trods internationale spændinger.
– Vestlige lande handler stadig med Rusland, så hvorfor skulle vi ikke gøre det samme? Vi bør ikke ofre vores borgere og deres arbejde i en kamp, der først og fremmest handler om politiske signaler, slutter Jan Højgaard.