Danmark kan få central position i et blødere Brexit

I de kommende forhandlinger mellem EU og Storbritannien om et tættere samarbejde kan Danmark få en central rolle

Storbritanniens nye premierminister Keir Starmer er i dag på besøg i EU. Det sker som et led i premierministerens mission om at sikre Storbritannien bedre og stærkere tilknytning til EU efter Brexit. Det er det, der efterhånden bliver kaldt for et blødt Brexit.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hvorfor får Danmarks så en væsentlig rolle i det bløde Brexit?

Det er fordi Danmark fra juli til december næste år er EU-formandsland, og det er i den periode, hvor de reelle forhandler mellem EU og Storbritannien vil finde sted. Det er formandslandet, der skal koordinere og lede møder og forhandlinger mellem EU’s regeringer. Det er også formandslandet, der skal forsøge at fremme kompromiser og enigheder.

Altså vil der være en stor opgave på Danmarks ”skuldre”, når EU og Storbritannien skal til forhandlingsbordet.

Hvad skal de egentlig forhandle om?

Både EU og Storbritannien vil gerne et bedre samarbejde. Intet er endnu afgjort, men der er tale om, at en sikkerhedspagt, gnidningsfri samhandel og rejsen mellem nationerne er på programmet til forhandling.

Men endnu mere vigtigt er, at bedre adgang for EU-lande til at fiske i britiske farvande kan være på forhandlingsbordet.

Om de danske fiskere får bedre adgang til britisk farvand vil vise sig til næste år, når nationerne for alvor sætter sig til forhandlingsbordet.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...