MSC-rapport: Bæredygtigt fiskeri trodser økonomisk modvind

Antallet af fiskerier, der deltager i MSC-programmet, er steget fra 674 i 2022-23 til 716 i 2023-24

Arkivfoto

Trods økonomisk pres og stigende leveomkostninger viser støtte til bæredygtigt fiskeri og skaldyr sig at være robust, ifølge den seneste årsrapport fra Marine Stewardship Council (MSC), *Celebrating Leadership in Sustainable Fishing*, offentliggjort den 15. oktober.

Det skriver MSC.org på deres hjemmeside.

Antallet af fiskerier, der deltager i MSC-programmet, er steget fra 674 i 2022-23 til 716 i 2023-24, hvilket udgør 19,3 procent af den samlede vilde marine fangst. I alt blev der fanget 15,48 millioner ton. MSC har nu deltagelse fra 75 procent af den globale kommercielle hvidefiskfangst, 91 procent af laks og mere end halvdelen af tunfangsterne.

Salget af MSC-mærkede skaldyr nåede 1,2 millioner ton i marts 2024, svarende til en detailværdi på 13,4 milliarder dollars. Der var særlig vækst på markeder som USA (5,2 procent), Frankrig (5,8 procent) og Italien (10,3 procent), mens Polen og Central- og Østeuropa viste en vækst på henholdsvis 15,7 procent og 9,7 procent. I Asien steg salget med 35 procent i Sydkorea og 20 procent i Kina.

Forbrugere efterspørger bæredygtighed

Rapporten fremhæver, at forbrugernes holdning til miljømæssig bæredygtighed er en vigtig drivkraft for denne vækst. Undersøgelser bestilt af MSC viser, at 48 procent af de adspurgte forbrugere bekymrer sig om overfiskeri, og to tredjedele ønsker at beskytte havene.

Desuden ville 27 procent spise mere fisk, hvis de var sikre på, at det ikke skadede havmiljøet.

MSC’s direktør, Rupert Howes, udtaler, at selvom økonomiske udfordringer har været store, har markedet for bæredygtigt skaldyr vist en bemærkelsesværdig stabilitet og modstandskraft, hvilket ikke kunne være sket uden den fortsatte indsats fra fiskeriindustrien og forbrugernes krav om bæredygtige valg.

Strid om tobisfiskeri: EU beder nu om voldgiftsdomstol mod Storbritannien

EU har anmodet om en voldgiftsdomstol for at afgøre lovligheden af Storbritanniens forbud mod tobisfiskeri. EU mener, at forbuddet strider mod handelsaftalen mellem EU...

Strid om tobisfiskeri: EU beder nu om voldgiftsdomstol mod Storbritannien

EU har anmodet om en voldgiftsdomstol for at afgøre lovligheden af Storbritanniens forbud mod tobisfiskeri....