Strid om kvoter: Færøsk rederi kræver 127 millioner kroner af ministerium

Det færøske Fiskeriministerium står overfor et erstatningskrav på 127 millioner kroner fra rederiet NorthWest Pelagic, der i dag går under navnet P/F Jupiter. Konflikten har rødder i en langvarig strid om fiskerilicens og kvoter, som startede tilbage i 2016.

Sagen begyndte, da det færøske kontrolorgan Vørn nægtede at udstede en fiskerilicens til det pelagiske fartøj *Atlantsfarið*, efter at fartøjet skiftede ejer og fik det nye navn *Norðhavið*.

Vørn og det færøske fiskeriministerium hævdede, at det hollandske selskab Jaczon havde fuld kontrol over NorthWest Pelagic, selvom Jaczon kun ejede en tredjedel af selskabet, hvilket ifølge færøsk lov er den maksimalt tilladte udenlandske ejerandel.

Ministerium måtte annullere beslutning

Efter flere års klageprocesser afgjorde Færøernes domstol i 2019, at Fiskeriministeriet ulovligt havde nægtet NorthWest Pelagic en fiskerilicens.

Ministeriet kunne ikke bevise, at selskabet blev styret fra Holland, og domstolen pålagde derfor ministeriet at annullere sin beslutning og udstede den nødvendige licens samt de fiskerettigheder, som rederiet havde krav på.

Ministeriet valgte ikke at anke dommen.

Er blevet tilbudt erstatning

Efter dommen har der været forhandlinger mellem parterne om en erstatning, og Fiskeriministeriet har tilbudt rederiet 24 millioner kroner. Dette beløb er inkluderet i ministeriets redegørelse til finansloven.

Men ifølge Jógvan Martin Ferjá Joensen, direktør i NorthWest Pelagic, er det ikke pengene, der står øverst på rederiets ønskeliste. Han udtaler, at de hellere vil have pelagiske kvoter.

– Vi vil have nogle tusinde tons pelagiske kvoter, som vi kan leve af. Får vi det, så vil vi ikke have en eneste krone fra statskassen, siger han.

Da rederiet ikke har fået tildelt disse kvoter, har NorthWest Pelagic nu stævnet Fiskeriministeriet for 127 millioner kroner. Erstatningskravet dækker blandt andet over de tab, som rederiet har lidt i perioden fra 2016 til 2019, hvor de ikke kunne fiske eller købe kvoter på auktion, da de blev anset som værende udenlandsk kontrolleret. De pågældende auktionskvoter blev senere omdannet til permanente kvoter, hvilket har øget deres værdi betragteligt.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...