Faktatjek: Indtager vi mikroplast, når vi spiser fisk?

Gemmer havet og fiskene på mikroplast? Og er det farligt?
af Line Dalgaard Jensen
18 jun 2019

Der er plastik i havene. Både de store stykker, som fiskerne fanger og tager med i land, og det usynlige mikroplast, som flere gange har ramt mediernes spalter. Og givet bekymringer. 

For hvis der er mikroplast i havene, er det så også i fiskene? Og indtager vi mikroplast gennem de fisk, som vi spiser?

Således spørger en læser i Fagbladet Ingeniøren. Og der er godt nyt til både læser og alle os andre fra Torkel Gissel Nielsen, professor på DTU Aqua. Ser vi på fakta, så er der nemlig god grund til at slå koldt vand i blodet.

Jo, der er fundet mikroplast i havene. 10-30 procent af de fisk, vi fanger i danske farvande, har små stykker mikroplast i tarmsystemet. 

- Når det så er sagt, så er den plastic, vi bl.a. har fundet i torsk, sild og brislinger til stede i et så begrænset omfang, at det hverken er til skade for os eller fiskene, lyder det fra forskeren:

- Mængden er så lille, at vi skal bruge mikroskop for at se klumpen af partikler, og medmindre man spiser fisketarme, vil man som forbruger ikke komme i nærheden af plasten.

 

Som at sluge en perle

Plasten bliver nemlig ikke nødvendigvis optaget i fisken. Det svarer altså til, hvis et barn slugte en perle i børnehaven. Den kommer ud igen.

- For voksne kan man måske sammenligne med, at vi også får lidt sand i tarmen, når vi spiser nye kartofler, og det kommer også ud igen, forklarer Torkel Gissel Nielsen. 

Dermed ikke sagt, at man ikke skal være opmærksom på problemet og forske mere i fisk og plastik. De nuværende studier er nye og få. Udviklingen følges nu nøje, bl.a. på det nye MarinePlastic-center, som DTU Aqua deltager i under ledelse af Aalborg Universitet. 

 

Tøjfibre

En ting ved vi dog ud fra de nuværende studier. Det er især tøjfibre, som ender i fiskenes maver.

Bl.a. gemte fisk i Østersøen på fibrene, formentlig fra industrien og fra tøjvask. 

Dette kan man spotte i fisk tilbage fra 1990'erne. Mængden ser ikke ud til at være vokset frem til i dag. 

Læs mere om:

Flere Nyheder