Britisk parlament sagde nej til EU-aftale

Med nej til Theresa Mays aftale med EU om Brexit venter i dag afstemning om hård eller blød Brexit

Aftalen om en skilsmisse med et par år til at få de endelige aftaler på plads blev stemt ned med et markant flertal, da det britiske Underhus i aftes sagde nej til aftalen. 

En aftale, som Theresa May og hendes regering har forhandlet på plads, og som i sidste øjeblik før afstemningen i parlamentet fik nogle justeringer på det, der har været det helt store problem, grænsedragningen mellem Irland og Nordirland, den såkaldte Backstop. 

Nu venter endnu en afstemning i dag. Den afstemning handler om der er et flertal i det britiske parlament for et farvel uden en aftale, altså en “hård Brexit”. 

Vurderingen er dog, at det ikke er ønsket blandt et flertal i Parlamentet, men man ved aldrig med de britiske politikere har den sidste tid vist. 

Siger det britiske parlament ja til at forlade EU uden en aftale, så er vi på vej mod en hård Brexit i slutningen af marts, men afviser de, at de vil en hård Brexit, så er en afstemning i morgen næste skridt. Ved den afstemning skal parlamentet beslutte om man vil bede EU om en udskydelse af Brexit. Altså en ny dato for, hvornår der kan blive tale om, at Storbritannien forlader EU. Men det kræver at alle lande i EU27 siger ja, og at der er udsigt til at få en aftale i hus på et tidspunkt. 

Nederlaget for Theresa May var dog mindre end sidst hun satte aftalen til afstemning. Denne gang tabte hun med 149 stemmer. 242 stemte for og 391 stemte imod aftalen. Siden afstemningen i december havde 39 dog skiftet side og sagt ja til aftalen. Men der var stadig langt til de 326 stemmer hun havde brug for til flertallet.