Folketinget affreder fiskernes stejleplads

Efter måneders debat valgte et flertal at gøre det muligt at bygge boliger på tre naturområder i København. Bl.a. der hvor fiskerne holder til.
af Line Dalgaard Jensen
20 mar 2019

Hverken massive protester eller store konsekvenser for fiskeriet har fået politikerne til at skifte mening. En række arealer i Københavns Sydhavn skal affedes. 

Dét stod klart i dag, hvor Folketinget besluttede at ophæve fredning af bl.a. arealer på Amager Fælled, Kalvebod Fælled og i Fiskerhavnen.

- Det gik desværre, som forventet, siger Brian Kyed, der er en af egnens sidste bundgarnsfiskere, og som nu frygter, at området bliver invaderet af boliger.

Og det er der god grund til, for Københavns Kommune har netop bedt Folketinget ophæve fredningerne ved lov udenom fredningssystemet, så der kan blive bygget på de fredede områder. Områderne skal sælges for at finansiere kommunens udgifter til metrobyggeriet. Selskabet By og Havn står for udviklingen. 

Uden Stejlepladsen bliver det svært at få plads til bundgarnsopælene. Foto: René Dandanell

Hvor er min stejleplads?

Og det vil være katastrofalt for fiskerne, hvis der bliver bygget på Stejlepladsen i området. Her opbevarer de deres bundgarnspæle og andet udstyr.

- Nu afventer jeg By og Havn, for de må jo så finde en ny stejleplads til mig. Vi har spillet bolden over til dem, så de må komme og stille nogle nye rammer til rådighed. Det har de lovet, siger Brian Kyed, der gentagende gange har rykket for en løsning.

- Men svaret for By og Havn har været, at det måtte vente til sagen i Folketinget var afsluttet. Og det er den jo nu, slår Brian Kyed fast. 

 

Brian Kyed har bl.a. været forbi transportministeren med protester.

92 for og 14 imod

Som sagt, har sagen nu været i Folketingssalen til 3. behandling. 

Her blev lovforslaget om fredning vedtaget med 92 stemmer for og 14 imod. Det var udelukkende folketingsmedlemmer fra Enhedslisten og Alternativet, som stemte imod. Ingen ønskede at udtale sig om lovforslaget i Folketingssalen. 

I Sydhavn giver man dog ikke op. En af de lokale ildsjæle, Michael Hansen, er parat til at lægge sag an mod kommunen i EU.

Læs mere om:

Flere Nyheder