Ja til Brexit-aftale, men tidsplanen stemt ned

Kaos og usikkerheden omkring briternes exit fra EU er intakt, efter tirsdagens afstemning i Underhuset
af Line Dalgaard Jensen
23 okt 2019

I dansk fiskeri venter vi i spænding på, hvad Brexit kommer til at betyde - og hvornår briterne egentlig forlader EU? Og pt er der både godt og dårligt nyt.

På den ene side lykkedes det endelig premierminister Boris Johnson at få en brexit-aftale stemt igennem Underhuset. Tirsdag aften godkendte parlamentarikerne nemlig i princippet regeringens skilsmisseaftale med EU - nærmere præcist besluttede de at sende lovforslaget videre til behandling i parlamentet.

Men kort efter den gode nyhed fulgte endnu en afstemning. Her forkastede underhuset regeringens meget stramme tidsplan for behandlingen af lovforslaget. Hvis briterne skal forlade EU 31. oktober, er det nødvendigt at behandle brexit-lovforslaget på bare tre dage - altså inden fredag i denne uge.

Nederlaget huer ikke just Johnson, der nu vil tage kontakt til de øvrige EU-lande for "at høre deres intentioner". Rygter om valg forlyder også. 

I weekenden sendte premierministeren modvilligt et brev til EU, hvor han bad om en udsættelse af brexit-datoen. Johnson var tvunget til at sende brevet på grund af en lov, som underhuset vedtog i september. EU har endnu ikke formelt svaret på anmodningen.

Læs mere om:

Flere Nyheder