GF: Debat om torsk og sæl på Bornholm

Der var naturligvis torsk og sæler på programmet, da Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening holdt generalforsamling. Men også kompensation og oplægningsstøtte blev diskuteret

På trods af corona-restriktionerne var det en velbesøgt generalforsamling, som Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening afholdt mandag d. 29. juni fra 19 og omkring tre en halv time frem.

Formand Thomas Thomsen kom i sin beretning blandt andet ind på torskefiskeriet – både øst og vest for Bornholm, lige som han ganske naturligt kom ind på sælerne og deres fortsatte rovdrift på fisk og fiskegrejer.

– Alle torsk i øst er inficeret med sælorm, og det begynder også i vest. Sælerne æder nu også skrubber. Den nye sælforvaltningsplan havde vi forventet os mere af. Vi havde forventet, at der ville blive åbnet for en mere intensiv regulering. Det eneste der er sket er, at det er blevet lettere at søge om tilladelse til at regulere sæler. Det er fint nok med sæljægerkorps – ros til miljøministeren – men der skal mere til. Vi har behov for en samlet, koordineret indsats i Østersøen, sagde Thomas Thomsen

Ikke fiskeriets skyld

– Torsken i den østlige Østersø er tynd, bliver ikke ret lang og gyder mens den er meget lille, lød det blandt andet fra sektionsleder, Marie Storr-Paulsen, da hun indtog talerstolen på gårsdagens generalforsamling.

Snuden i sporet

Miljøminister Lea Wermelin (S) kunne forsikre forsamlingen om, at hun gør, hvad hun kan for at få en aftale i stand med de andre lande omkring Østersøen.

– Jeg har taget problemet op over for mine kolleger, men jeg må sige, at det er op ad bakke. Dog vil jeg sige, at vi har snuden i sporet i forhold til at få en international forvaltningsplan op at stå i Østersøen, sagde Lea Wermelin blandt andet.

God diskussion

 Der var på generalforsamlingen en god diskussionslyst, og mange bød ind med gode idéer og forslag til formand Thomas Thomsen og miljøminister Lea Wermelin.

Én af idéerne var oplægningsstøtte til de hårdt ramte fiskere på Bornholm, mens der også var fokus på kompensation til fiskerne.

Miljøminister Lea Wermelin lovede at tage alle input med tilbage til fiskeriminister Mogens Jensen.