Bøvl med eksport får skotter til at lande fisk i Danmark

Problemer med eksport af fisk til EU får nu skotske fiskere til at lande fisk i Danmark. Og flere overvejer muligheden

På grund af kaos efter Brexit første januar i år, er skotske fiskere nu begyndt at lande fisk i Danmark. 

Hos Hanstholm Fiskeauktion kan de godt mærke, at der har været en usædvanlig stor interesse fra skotske fiskere siden 1. januar, hvor Storbritannien trådte ud af EU og dermed ud af EU´s Indre Marked. 

– Vi er i dialog med 10-15 nye både, fordi deres marked lige pludselig er blevet et helt andet end det, de kendte før 1. januar. Mange af dem er fartøjer med en last på 50 tons, siger auktionsmester Jesper Kongsted ifølge Altinget.dk.

Han vurderer, at 30-40 procent af de 1300 tons fisk, der er solgt på fiskeriauktionen i Hanstholm i år, kommer fra skotske fiskere.

Rådner op på vejen
I Skotland oplever eksportører af fisk og skaldyr lige nu store problemer med at få afsat deres varer til EU på grund af den øgede mængde administrative krav og problemer med transport, der gør det svært at få de letfordærvelige varer ud af landet og over Kanalen i tide. Priserne er styrtdykket på den store fiskeauktion i Peterhead med op til 80 procent for nogle arter.

Turen kan betale sig
– Fra 1. til 4. januar var deres marked meget lig vores, men fra den 5. januar og frem er priserne fuldstændig kollapset derovre. Når man så har været ude at fiske i 5-6-7 dage, og man ligger med en last af blandede fisk, så kigger man på, hvad man kan få for den i Peterhead, og hvad man kan få ovre i Hanstholm. Der kan de lige nu måske tjene 100-200.000 kr. mere ved at sejle en hel ladning fisk til Hanstholm, og det gør, at der er nogle som aldrig har været denne vej, som virkelig overvejer at gøre det, siger Jesper Kongsted. 

Det er ikke usædvanligt, at fiskere fra andre lande lander deres fangst i Hanstholm, når de fisker i Nordsøen. Men hidtil har det ikke været mere end fem-ti skotske både, der har lagt vejen forbi den nordjyske vestkyst, der er den mest oplagte danske havn for skotterne og den største danske fiskeauktion.

Det tyder altså på mindst en fordobling af aktiviteten, melder Jesper Kongsted, som gør klart, at han ikke tror, at de bliver de sidste. 

– Jeg tror, vi vil komme til at se, at med al den fisk, der bliver fanget øst for Storbritannien i 2021, der vil hver eneste skipper, der fanger fisk inde i engelsk zone, hvor vi også fisker, overveje at sejle til Hanstholm, fordi prisstrukturen gør, at man kan profitere på at sejle herover, siger han.

Skotter støttede Brexit
Hos Danmarks Fiskeriforening noterer administrerende direktør Kenn Skau Fischer sig det lidt absurde i, at skotske fiskere, der i vid udstrækning støttede Brexit og pressede den britiske regering hårdt for at genvinde så stor en del af fiskerettighederne i britiske farvande som muligt, nu ikke kan komme af med deres fisk.

– Der er nok mange af vores fiskere, særligt inden for konsumerhvervet, der opfatter det som lidt af en provokation, at skotterne beklager sig over, at de ikke har fået foræret flere fisk med aftalen. Hvis de så ovenikøbet finder ud af, at vejen ind til det europæiske marked er gennem de danske havne, vil nogle nok lige tænke, ’hvad pokker er det for noget’, siger Kenn Skau Fischer.

Men overordnet set mener han, at det er positivt for de danske havne og den danske fiskerisektor med den øgede interesse.

– Hvis det nu begynder at vælte ind fisk i store mængder, og det begynder at påvirke prisen, så vil nogle nok løfte øjenbrynene. Men hvis logistikken fungerer, så er det jo markederne i Europa, de skal ned på, og så er det ikke, fordi der kommer flere fisk på det marked. Det er bare andre steder, de kommer ind, for at undgå problematikken med at få lastbilerne ned igennem Storbritannien og over Kanalen.

Danske fiskere ligger stille
Også Jesper Kongsted er glad for den øgede skotske aktivitet. Lige nu venter mange af de danske fiskere på, at der falder en aftale på plads mellem EU og Norge om fiskerettigheder i de norske farvande, som også er blevet fanget i Brexit-forhandlingerne. Derfor er den ekstra udenlandske aktivitet med til at holde liv i havnen.

– For hele havnen og for det danske auktionssystem og for de danske eksportører er det godt. Og i længden er det også godt for de danske fiskere, fordi vi holder interessen ved lige. De europæiske opkøberes øjne fokuserer lige i øjeblikket på de danske auktioner, fordi det er deroppe, de kan få fisken. For de kan ikke få den oppe i Peterhead, siger Jesper Kongsted.

 

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...