Fiskere frygter, at de kan komme til at betale Brexit-kompensation tilbage

DFPO utilfreds med, at fiskere kan risikere at skulle betale Brexit-kompensation tilbage til EU

Brexit-aftalen, som blev indgået d. 24. december 2020, står til at give Danmark 1,7 mia. kr. fra EU-Kommissionens kompensationspulje for at afbøde den effekt, som briternes udtræden af EU har for danske erhverv med interesser i Storbritannien.

Heraf står dansk fiskeri til at modtage 1,1 mia. kr., hvilket naturligvis vakte glæde hos Danmarks Fiskeriforening tilbage i januar.

Desværre ser det hele ikke så lyst ud mere, nu hvor Danmarks Fiskeriforening har kigget nærmere på processen omkring kompensationen

– De betingelser, som EU-Kommissionen har opstillet, er ret restriktive. Det er svært at komme til at bruge pengene, som vi gerne vil. Der er ikke meget ved en pose penge, hvis den ikke kan anvendes, lød det således mandag fra Danmarks Fiskeriforenings direktør, Kenn Skau Fischer.

Problemet er indberetningen

Normalt skal EU-Kommissionen adviseres, inden et medlemsland uddeler projekt-penge fra EU. Med Brexit-hjælpepakken skal medlemlandene først indberette, hvordan pengene er fordelt i efteråret 2023. 

Det kan få den konsekvens, at pengene skal tilbagebetales, hvis EU-Kommissionen mener, at støtten er udbetalt uberettiget.

– Det, synes vi, er noget værre noget. Vi kan ikke have, at folk får udbetalt nogle penge, som de regner med at kunne bruge, og så skal de betale dem tilbage i 2023. Det går jo ikke, siger Alfred Fisker Hansen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, ifølge TV MidtVest.

Hård begyndelse på 2021

På grund af det sene tidspunkt, Brexit-aftalen blev landet, er der endnu ikke forhandlet færdig i forhold til adgangen til norsk farvand for EU-fiskere. Og det kan mærkes i dansk fiskeri. Det har således været en svær start på året.

– Ulykkerne vil snart ingen ende tage for vores fiskere. På baggrund af Brexit-aftalen har vi manglende adgang til norsk farvand, og nu begynder man gudhjælpemig også at stille spørgsmålstegn ved den kompensation, vi var stillet i udsigt. Det bliver svært at holde modet oppe for vores medlemmer, siger Alfred Fisker Hansen til TV MidtVest.

Det vides stadig ikke, hvornår EU, Storbritannien og Norge har en aftale på plads om fiskeri i norsk farvand, og Alfred Fisker Hansen tør heller ikke gætte længere. 

– Nu har jeg spået siden 1. januar, og jeg har taget fejl hver gang, så nu tør jeg ikke spå mere.