Simon Ølgaard Jensen har indfriet drømmen og fået fod på eget dæk

Rømø har fået en ny ung fiskeskipper. Simon Ølgaard Jensen på 25 år har investeret i rejebåden HV8 Gitte Miranda

– Jeg har arbejdet hen mod det her i rigtig lang tid, så det er faktisk helt underligt, at det nu er blevet en realitet, lyder det fra den unge skipper Simon Ølgaard Jensen, der har indfriet drømmen om at få fod på eget dæk.

Han har travlt i disse dage, for snart stævner han for første gang ud fra havnen i Rømø med sin nye kutter HV 8 Gitte Miranda. Der skal fanges hesterejer – og gerne mange af dem.

Men først er der lige et par småting, der skal fikses.

– Bommene skal passes til, og både brændstofpumpe og dyse skal skiftes ud, før vi er klar til den første tur, fortæller Simon Ølgaard Jensen, mens han knokler løs på kajen i Rømø, hvor den 17,22 meter lange kutter ligger til kaj.

Simon Ølgaard Jensen har fisket det meste af hans liv. Han er opvokset i Haderslev, og selvom ingen i hans familie har drevet fiskeri, så var Simon Ølgaard Jensen ofte at finde på Haderslev fjord, hvor han fiskede med garn i fritiden.

I 2013 startede han på fiskeriskolen i Thyborøn – og siden da har han været erhvervsfisker og også suppleret med en skipperuddannelse.

– De sidste tre år har jeg arbejdet som skipper på en anden hesterejebåd her fra Rømø, og før det fiskede jeg efter muslinger på østkysten. Fiskeriet passer mig godt, og jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg skal lave noget andet, fortæller Simon Ølgaard Jensen.

Friheden trækker

Simon Ølgaard Jensens forældre er selvstændige og driver en transportvirksomhed. Og selvom det umiddelbart ikke lugter meget af fiskeri, så har forældrenes arbejde givet Simon Ølgaard Jensen indsigt i, hvad der venter ham.

Der er nemlig ingen faste arbejdstider, når man er selvstændig, og i sidste ende er det hans ansvar, at forretningen kan løbe rundt. Men det skræmmer ham ikke. For han brænder for fiskeri, og for ham er den største gulerod i fiskeriet friheden.

– I fiskeriet har man en kæmpe frihed, som jeg ikke tror, du finder andre steder. Jeg kender ikke mange andre arbejdspladser, hvor man lige kan køre hjem og spise frokost midt på dagen, og så komme tilbage efter et par timer. Men det kan man, når man fisker. Til gengæld knokler man så igennem på andre tidspunkter, og det passer mig rigtig godt, fortæller Simon Ølgaard Jensen og fremhæver også uforudsigeligheden ved fiskeriet, som noget af det, der fanger ham:

– Nogle gange har man en rigtig møgtur, men det opvejes af de gange, hvor fiskeriet bare spiller, og du får 500 kg i et enkelt træk, så har man den vildeste fest.

Praktisk erfaring og gå-på-mod

Når Simon Ølgaard Jensen stævner ud fra havnen i Rømø, bliver det i selskab med sin faste fiskemakker John Hardy Larsen på 54 år. De har fisket sammen igennem længere tid og arbejder godt sammen. Det er vigtigt med en god makker, og John Hardy Larsen og Simon Ølgaard Jensen supplerer hinanden godt.

– John er en knaldhamrende dygtig fisker, og han har mere end 30 års erfaring med fiskeri. Det er guld værd for mig, fordi jeg jo selvfølgelig får glæde af hans store erfaring, men det betyder også, at jeg får mere ro til at koncentrere mig om de mange andre opgaver, der skal løses, fortæller Simon Ølgaard Jensen.

Han ved at papirarbejde og diverse administrative opgaver kommer til at tage en del af hans tid fremover, så det er vigtigt at have en dygtig fisker ved sin side, der er selvkørende, og ved, hvad det hele handler om. Og formegentlig bliver der heller ikke den store kamp om styrhuset:

– Jeg kan godt lide at være dækmand og bestille noget, så vi skal nok finde en god arbejdsfordeling. Om det er ham, der fisker eller mig, det er et fedt. Det er bare vigtigt med gensidig respekt og god kemi ombord, for det kan hurtigt blive surt at være afsted i tre dage, hvis ikke man fungerer godt sammen, fortæller den unge skipper, der derfor glæder sig over, at han John Hardy Larsen takkede ja til at fiske sammen med ham.

En dag ad gangen

Men før Simon Ølgaard Jensen overhovedet kan stævne ud på den første fangstrejse, er der lidt småting der skal fikses. De første uger er blevet brugt på at lære båden at kende, så han kan danne sig et overblik over, hvad der er af mangler. Nogle ting bliver fikset med det samme, og andre ting må vente.

– Jeg ser realistisk på tingene. Der bliver ikke brugt en hel masse ekstra på teknik og motor, det må komme hen ad vejen, fortæller Simon Ølgaard Jensen.

På sigt vil han også gerne rigge båden, så han kan supplere med fiskeri efter rødspætter. Men det er nogle år ude i fremtiden. Han forventer ikke, at det første år giver et stort overskud, men forhåbentlig går det nogenlunde op.

– De sidste par år har ikke været specielt gode i hesterejefiskeriet, men det skal nok vende før eller siden. Vi tager en dag ad gangen. Jeg har den tilgang at man skal være ydmyg over for fiskeriet og ikke tænke for stort, så tror jeg på, at det nok skal gå, lyder det fra den unge skipper der understreger, at han tager så mange havdage, som han kan få.

For man skal turde satse på det man brænder for. Og uanset om man har en god eller en dårlig tur, så får du erfaring med, hver eneste gang du sejler ud!

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...