V: Regeringen har ofret Østersø-fiskerne i et politisk spil

De hårdt pressede fiskere i Østersøen er blevet taberen i et større politisk spil mellem regeringen og støttepartierne, vurderer fiskeriordfører.

Torsten Schack Pedersen. Foto: Venstre

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har nu forhandlet et snævert flertal på plads med regeringens støttepartier forud for de afgørende forhandlinger i Ministerrådet om kvoterne i Østersøen for 2022.

Af mandatet fremgår det, at regeringen først og fremmest vil have fokus på, at man skal passe på fiskebestandene, især torsken, i Østersøen, som EU-Kommissionen har foreslået, at man reducerer med over 90 procent, ligesom der er lagt op til en halvering af sildekvoten og forringelser i fiskeriet efter laks.

Situationen er i forvejen gravalvorlig for fiskerne i Østersøen, og Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen er rystet over, at regeringen ikke går mere offensivt til værks i kampen for at bevare fiskeriet i Østersøen.

Han kalder mandatet alt for defensivt og oplyser, at Venstre derfor ikke kan bakke op om det.

– Regeringen vil ikke kæmpe for højere kvoter på flere arter til trods for, at det er muligt at presse EU-Kommissionen med den videnskabelige rådgivning i hånden. Når der er mulighed for højere kvoter uden at gå på kompromis med bæredygtigheden, skal man altså bruge muligheden. Det her er en våd klud i hovedet på de danske fiskere, siger Torsten Schack Pedersen. 

Situationen er særligt alvorlig, fordi kvoten på torsk risikerer at blive så lav, at det også vil gå udover fiskeriet efter andre arter som fx rødspætter, hvor man også er nødt til at have en vis kvote til bifangst af torsk.

– Det er hidsige ting, EU-Kommissionen har lagt på bordet, som kan gøre en ende på fiskeriet i Østersøen og koste mange arbejdspladser rundt om på de danske havne, siger Torsten Schack Pedersen, som vurderer, at regeringen har ofret de hårdt pressede Østersø-fiskere i et politisk spil om helt andre ting.  

– Jeg er bange for, at regeringen har brug for at være imødekommende over for deres støttepartier for at få andre forhandlinger til at glide lettere. Så ofrer regeringen bare fiskeriet, for det betyder åbenbart ikke noget for regeringen. Det er urimeligt, at fiskeriet bliver taberen i et større politisk spil mellem regeringen og støttepartierne. Regeringen ville ikke flytte et komma i mandatet, og derfor kunne vi heller ikke bakke op om mandatet, siger Torsten Schack Pedersen.

– Jeg er i det hele taget skuffet over regeringens håndtering af situationen i Østersøen. Det er længe siden, Mogens Jensen lovede en plan for fremtidens fiskeri i Østersøen. Intet er sket. Alt imens har problemerne fået lov at vokse sig større og større. Det er uansvarligt og uholdbart, og den tilgang kommer til at koste arbejdspladser, siger han.

Ministerrådsmødet finder sted i Luxembourg mandag og tirsdag.

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn omstilling af fiskeriet

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn...