Brændstofstøtte: Magen til udenomssnak skal man lede længe efter

Mens svenske fiskere kan søge om brændstofstøtte, er der ingen hjælp herhjemme. Ministeren giver ikke klar besked til Venstres store irritation
af Rasmus Sproegel
09 sep 2022

Lige nu er der stor forskel på at være fisker i Danmark, og på at være fisker på den anden side af Øresund.

For 15. august åbnede den svenske brændstofstøtteordning, der har til formål at holde hånden under fødevareproduktionen i Sverige. I Sverige har man nemlig for længst erkendt, at vejen fra energikrise til fødevarekrise er kortere end som så. Derfor kan de svenske fiskere søge en ordning, der giver det enkelte fiskefartøj mulighed for at få udbetalt støtte, der svarer til 6 til 10 procent af fartøjets landingsværdi afhængigt af, hvilket fartøj der er tale om.

Sådan står det ikke til i Danmark. Selvom fiskerierhvervet igen og igen har opfordret politikerne til at komme de danske fiskere til undsætning, er der intet nyt sket. Hvis man er bare det mindste i tvivl om, at sagen står fuldstændig stille, kan man blot læse det seneste svar fra fiskeriminister, Rasmus Prehn, i sagen.

Svaret udmærker sig ved ikke at komme med så meget som antydningen af et svar på det egentlige spørgsmål – skal fiskeriet have brændstofstøtte eller ej? Og det falder Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, for brystet:

- Det her er tydeligvis en svær sag for ministeren. Jeg tolker det som, at ministeren ikke vil bekende kulør og give fiskerne ren besked. For magen til udenomssnak skal man lede længe efter, siger han.

Tidligere på året gjorde Venstre det klart, at man er klar til at komme fiskerierhvervet til undsætning, og omprioritere midlerne på det Europæiske Program for hav, fiskeri og akvakultur, som Danmarks Fiskeriforening har foreslået. Torsten Schack Pedersen peger på, at det er helt nødvendigt henset til risikoen for en global fødevarekrise som følge af sommerens tørke og krigen i Ukraine.

- Det globale samfund står på randen af en alvorlig fødevarekrise. Derfor synes jeg, det er rystende, at regeringen ikke vil holde hånden under fiskeriet og sikre fødevareforsyningen. Der er midler til rådighed, der kan omprioriteres. Det vil vi gerne være med til fra Venstres side. Men ministeren ville ikke engang komme med et reelt svar på, hvad han siger til det konkrete forslag.  Jeg mener, at vi i fællesskab skal vise, at vi er klar til at hjælpe fiskeriet og samtidig være med til holde hånden under fødevareproduktionen i den her ekstraordinære situation, siger Torsten Schack Pedersen til Fiskeri Tidende.

Læs mere om:

Flere Nyheder