Vigtige nedslag i årets fiskeriforhandlinger

Her er nogle af de væsentligste resultater fra forhandlingerne om fiskeriet i 2024

Fiskeriaftalerne for det kommende år er mange og lange. Her er et udpluk af nogle af vigtigste resultater. 

  • Der er indgået fiskeriaftaler med Norge og Storbritannien, så der er klarhed over kvoterne fra årets begyndelse og adgang til fiskeri i norske farvande.

  • Kvoten for torsk i Nordsøen stiger med 12 procent, og kvoten for torsk i Skagerrak stiger med 15 procent. En række supplerende, målrettede tiltag for at genoprette torskebestanden videreføres.

  • Kvoten for torsk i Kattegat reduceres med 10 procent og er fortsat en bifangstkvote. Selektive redskaber med høj torskeselektivitet skal anvendes, medmindre man inkluderes i et projekt med elektronisk monitorering med kamera i 2024. Som supplement til kvoten kan en medlemsstat inden for en grænse på 30 procent af sin kvote tildele fartøjer, som deltager i et projekt med elektronisk monitorering med kamera, ekstra kvote. Det må maksimalt være 300 kg. pr. fartøj.

  • Kvoten for kuller i Nordsøen stiger med 66 procent, og kvoten for kuller i Skagerrak/Kattegat stiger med 74 procent.

  • Sildekvoten for konsum i Nordsøen stiger med 40 procent, mens sildebifangstkvoten er uændret.

  • Sild i Skagerrak/Kattegat må fortsat kun fiskes som bifangst inden for en begrænset mængde, men det er samtidig muliggjort, at sildekvoterne kan fiskes fuldt ud i Nordsøen.

  • For makrel er der etableret en ny kvote i Nordsøen, som erstatter den hidtidige kvote i norsk farvand, som var 100 procent allokeret til Danmark. Det sikres hermed, at den hidtidige kvote kan fiskes i Nordsøen uden adgang til norsk farvand. En del af Danmarks kvote overføres til vestlige farvande. Danmarks kvoteandel for 2023 kan fiskes nu.

  • For ål videreføres lukkeperioden på seks måneder i ålens vandringsperiode. Af hensyn til fiskerierhvervet kan medlemslandene fastsætte en eller flere perioder på op til i alt 30 dage inden for lukkeperioden, hvor fiskeri kan tillades, lukkeperioden skal forlænges tilsvarende. I ICES område 3 (Østersøen, Skagerrak og Kattegat) skal der være enighed mellem medlemsstaterne om en samlet plan for lukninger. Såfremt der ikke kan opnås enighed bliver lukkeperioden fra 15. september 2024 til 15. marts 2025 uden mulighed for 30 dages fiskeri.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skat slår fast: Udenlandske fartøjer skal også betale CO2-afgift

Skat har opdateret sin vejledning om CO2-afgiften og slår her fast, at udenlandske fartøjer i alle tilfælde skal betale CO2-afgift, når de tanker i...

Skat slår fast: Udenlandske fartøjer skal også betale CO2-afgift

Skat har opdateret sin vejledning om CO2-afgiften og slår her fast, at udenlandske fartøjer i...