DTU har søgt om penge til skarvprojekt i Nissum Fjord

Forskere vil undersøge, hvad det vil betyde for fiskebestanden i Nissum Fjord, hvis man helt fjerner skarven

Hvad vil det betyde for fiskebestandene i et område, hvis man helt fjerner skarven? Det vil forskere fra DTU Aqua og Aarhus Universitet gerne undersøge i Nissum Fjord.

– Vi vil gerne undersøge, hvad der sker, hvis vi går ind i et område og forsøger at fjerne skarverne ved at forhindre kolonier inden for 20 kilometer fra fjorden og ved at have et beredskab af frivillige, der skyder de skarver, der kommer i nærheden af fjorden, siger DTU-forsker Niels Jepsen.

– Vi har nogle rigtig gode data på fiskebestandene i Nissum Fjord. Det er grunden til, at vi gerne vil lave undersøgelsen der, og vi vil både finde ud af, hvad det får af betydning for fiskebestandene i fjorden og for bestanden af laks i Storå, siger han.

Forskerne er blevet lovet penge til projektet af en tidligere minister, og de har også en ansøgning liggende ved Miljøstyrelsen, men den har de endnu ikke fået svar på.

Ser man på de registrerede landinger fra Nissum Fjord i 2022, kan man se, at der stort set kun er registreret landinger af sild og helt. Der blev landet 85 ton sild til en værdi af godt 400.000 kroner og lidt over halvanden ton helt til en værdi af godt 100.000 kroner. Derudover blev der landet blandet fisk for 70.000 kroner.

Thorsminde-fisker Kurt Madsen fortæller, at der tilbage i 1990’erne blev fanget rigtig mange skrubber i Nissum Fjord.

– Dengang var der fiskere, som kunne fange over 100 ton skrubber om året i Nissum Fjord, og der er ingen tvivl om, at skarven er en væsentlig årsag til, at der ikke længere er nogen skrubber i fjorden. På havsiden kan man godt fange skrubber på 7-10 centimeter, men de kommer ikke længere ind og bliver store i fjorden, som de gjorde før i tiden, siger Kurt Madsen.

– Vi har i havnebestyrelsen talt om, at det måske også kan spille ind, at sigtbarheden i fjorden er blevet en meter bedre i løbet af de seneste ti år, for det kan godt have givet skarven nogle bedre betingelser. Vi krydser under alle omstændigheder fingre for, at de får bevillingen til at fjerne skarven. Det lyder som et helt fantastisk projekt, siger han.

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af anden fladfisk end rødspætter i tysk farvand i Østersøen...

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af...