Kvoten på sperling reduceres markant i det nye år

Den samlede danske kvote på sperling er i det nye kvote-år på 8.226 ton

Der har været tilbagegang i fiskeriet efter sperling de seneste tre år.

I 2020 landede de danske fiskere mere end 66.000 ton sperling, hvilket i 2022 var faldet til godt 21.000 ton, og landingerne i 2023 bliver endnu lavere.

Langt størstedelen af fiskeriet finder sted i den nordlige del af Nordsøen i oktober, november og december, og i oktober i år landede de danske fiskere 964 ton sperling i år mod 7.289 ton sidste år.

For kvote-året 2024, som begyndte 1. november, er kvoten reduceret markant. Den samlede danske kvote er i det nye kvote-år på 8.226 ton mod 24.727 ton i det netop afsluttede kvote-år.

Baggrunden er, at ICES anbefalede en markant lavere kvote, fordi undersøgelser har vist, at både gydebiomassen og rekrutteringen er lav.

Det er hovedsageligt de store pelagiske fartøjer, der fisker efter sperling, men der er også mindre fartøjer, som driver fiskeri efter sperling på ration.

En af de fiskere, der har fisket sperling på ration i år, er Jan Woller, der har fartøjet HG 236 Milton i Hirtshals.

– Med det, de har lagt op til i det nye år, kan jeg godt være i tvivl, om vi kommer til at fiske efter sperling næste år. Der skal være en vis volumen, for at det kan svare sig. Det vil selvfølgelig være ærgerligt, for vi vil gerne fiske sperling, men vi er også fleksible, så hvis det ikke kan lade sig gøre, så kommer vi nok til at fiske efter konsumfisk i stedet, siger Jan Woller.

15 procent af sperling-kvoten afsættes til rationsfiskeri.

Det betyder, at rationsfiskerne i det nye kvote-år må fange i alt 1.234 ton sperling.

Svend-Erik Andersen: CO2-afgiften kan kvæle dansk fiskeri

Mens produktionen af nye grønne brændstoffer bliver udskudt igen og igen, vil CO2-afgiften gøre 45 procent af dansk fiskeri ulønsomt

Svend-Erik Andersen: CO2-afgiften kan kvæle dansk fiskeri

Mens produktionen af nye grønne brændstoffer bliver udskudt igen og igen, vil CO2-afgiften gøre 45...