Det har store konsekvenser for dansk fiskeri, når der opføres vindmølleparker på havet.
For meget ofte placeres parkerne i områder med vigtige fiskepladser.
Det er f.eks. tilfældet med havvindmølleparkerne Vesterhav Syd, Vesterhav Nord og Thor Havvindmøllepark.
Fiskerne har derfor krav på erstatning for mistede indtægter i fiskeriet, men det kan være en sej omgang at komme i mål med de aftaler, der skal indgås med vindmølleselskaberne om erstatningerne.
– Siden opførelsen af Horns Rev III er det faktisk ikke lykkedes at lave aftaler med selskaberne om erstatninger. Det skyldes, at selskaberne har ændret tilgang, og at de ser stort på den sædvane, der er for, hvordan aftalerne skal indgås. Det er dybt frustrerende, siger Ole Lundberg Larsen, der er direktør i Danmarks Fiskeriforening.
– Det tager voldsomt mange ressourcer, og vi burde ikke som forening være sat i verden for at føre erstatningssager. Vores opgave er til enhver tid at sikre gode forhold for de danske fiskere, siger han.
Foruden de tre parker på den jyske vestkyst står man foran forhandlinger om erstatninger for parkerne Lillebælt Syd og Jammerland Bugt, som ligger vest for Sjælland.
Danmarks Fiskeriforening skal til februar mødes European Energy, som står for opførelsen af disse to parker.
Skal fremtidssikre fiskeriet
Regeringen meddelte for nylig, at der ikke er kommet nogen bud på de tre store parker ud for Hvide Sande, der senest har været i udbud.
Det er forventningen, at man her vil lave nye udbud, der er mere attraktive for opstillerne, men det betyder formentlig, at parkerne ender med at blive opført senere end planlagt.
Thomas Sloth, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, er dybt frustreret over vindmølleselskabernes nye tilgang til forhandlingerne.
– Vores oplevelse er, at de forsøger at skabe splid fiskerne imellem, og at de sætter spørgsmålstegn ved aftalesædvanerne i et forsøg på at spare penge. Det er ikke rimeligt over for fiskerne, siger Thomas Sloth.
– Erstatningspengene skal bruges på at fremtidssikre fiskeriet ved at sikre, at der bliver gode forhold for de fiskere, der er tilbage. I sidste ende rammer det her den danske fødevareforsyning, siger han.
Manglende miljøundersøgelser
Thomas Sloth er også utilfreds med, at der i forbindelse med flere af parkerne ikke er lavet opfølgende undersøgelser af, hvad de store tekniske anlæg betyder for havmiljøet.
– Vi kan se, at det har ændret vandringsmønstrene for flere fiskearter, og jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, om der kan være en sammenhæng til, at vi er begyndt at se flere hvaler, der skyller op på strandene, inden de er døde, og at man har set flere døde marsvin på Rømø, siger Thomas Sloth.
– Det er totalt ukendt territorium det her, og vi er meget bekymrede for, at man for at løse klimakrisen starter en ny miljø- og biodiversitetskrise, siger han og tilføjer, at der derudover er behov for at få ændret kabelbekendtgørelsen, så fiskerne sikres mulighed for at fiske hen over de kabler, der løber fra havvindmølleparkerne og ind til land.