Europæisk fiskeriindustri satser på positive ændringer efter Labour-sejr

Arkivfoto

Labour-partiets sejr ved det britiske parlamentsvalg har åbnet muligheder for harmonisering og samarbejde med EU, hvilket vækker positive forventninger hos Europêche, som repræsenterer store dele af Europas fiskeriindustri. Også selvom der stadig er bekymringer om fiskeriforbud i beskyttede havområder.

Det skriver mediet Euractiv, som primært beskæftiger sig med EU-forhold.

Med valget af Labour forventes der en tættere relation til EU og reguleringsmæssig tilpasning. Den nuværende handelsaftale mellem EU og Storbritannien, som skal fornyes i 2026, har givet nyt håb om fortsat gensidig adgang til markeder og farvande.

Kvoter og miljøspørgsmål

Efter Brexit har EU-flåden fået nye fiskerettigheder i britiske farvande, men skal afgive 25 procent af kvoterne inden juni 2026.

Miljøgrupper har også hilset Labour velkommen og presser på for at opfylde miljømæssige forpligtelser – herunder stop for bundtrawling og overfiskeri.

Labours miljøprogram fokuserer på af-karbonisering af produktion, landbrug og fiskeri samt energibesparelser og et fortsat ønske om at beskytte 30 procent af verdenshavene inden 2030.

Ønske om dialog

Europêche udtrykker ønske om en ny dialog med Storbritannien for at harmonisere miljøstandarder og sikre fair konkurrence og bæredygtige praksisser.

Forslag om flere beskyttede havområder og forbud mod bundtrawling skaber dog spændinger mellem EU og Storbritannien, skriver Euractiv.

Nordjyske borgmestre bakker op om fiskeriet

De nordjyske borgmestre glæder sig over, at miljøminister har kasseret udskældt rapport om trawlfiskeriet

Nordjyske borgmestre bakker op om fiskeriet

De nordjyske borgmestre glæder sig over, at miljøminister har kasseret udskældt rapport om trawlfiskeriet