Forurening – og ikke fiskeri – er hovedårsagen til, at Østersøen i dag stort set er et dødt hav.
Så kontant er beskeden fra Sveriges Fiskares Producentorganisation i et nyt opslag på organisationens Facebook-side.
Organisationen skriver, at siden 1970’erne har sloganet “Red Østersøen” lydt mange gange, og der er blevet samlet penge ind til adskillige projekter.
Alligevel er Østersøen fortsat et af verdens mest forurenede have, med store områder af død havbund.
Organisationen påpeger, at for 40 år siden var Østersøen hjemsted for en af verdens største torskebestande, men i dag er fiskene få og syge, fyldt med parasitter og miljøgifte.
- Læs også: Ekspert om bundtrawls-rapport: Negativ påvirkning af bunddyr skyldes mest andre miljøfaktorer
Problemet er ikke ukendt: Østersøen er omringet af lande med tæt befolkning, intensivt landbrug og tung industri, der i årtier har udledt gødning, gift og spildevand. Særligt Sverige er en stor forurener, da mange kommuner udleder urenset kloakvand i sommerperioden, når Østersøen er mest sårbar.
Forurening – og ikke fiskeri – er synderen
Sveriges Fiskares Producentorganisation skriver videre, at trods dette er debatten i høj grad centreret om fiskeri, især brugen af bundtrawl, som ofte får skylden for torskens forsvinden.
De påpeger, at der stort set ikke er blevet fisket i Østersøen i årevis, men situationen er kun blevet værre. Det er derfor tydeligt, at forureningen, ikke fiskeriet, er hovedårsagen til Østersøens krise.
Organisationen konkluderer, at politikerne må tage ansvar og tackle de reelle problemer: forurening og overgødning. Sveriges myndigheder skal tage føringen og sikre de nødvendige investeringer, før Østersøens tilstand bliver permanent uoprettelig, slutter Sveriges Fiskares Producentorganisation.