Fiskeriforeninger til EU-Kommissionen: Akut behov for handling

Danmarks Fiskeriforening og Sveriges Fiskeriforening har skrevet til EU-Kommissionen og bedt om hjælp, da situationen for rejefiskerne er kritisk

Christian Pilegaard fra S 226 Emli Pilegaard er en af de rejefiskeren, der er meget utilfreds med årets rejekvote. Foto: Fiskeri Tidende

19. juni 2024 blev kvoten for rejer fra 1. juli 2024 til 30. juni 2025 vedtaget. Det blev besluttet at sænke den med yderligere 25 procent fremfor at hæve den som tidligere lovet. Nu har Danmarks Fiskeriforening og Sveriges Fiskeriforening henvendt sig til EU-Kommissionen, da resultatet af kvoteforhandlingerne trækker fundamentet væk under rejefiskerne.

I henvendelsen skriver foreningerne blandt andet:

– Der er nu en alvorlig risiko for flere konkurser i rejefiskeriet. Den nuværende situation er sådan, at der er behov for ekstraordinære løsninger. I den nuværende situation foreslår vi, at en ophugningsordning af rejekuttere skal iværksættes hurtigst muligt.

Samtidig opfordrer foreningerne til, at der ydes økonomisk støtte til rejefiskerne.

I brevet gør foreningerne det også klart, at Norge afsætter omtrent 25 procent af sine rejer til det svenske marked, hvor der er flest aftagere. Det er samme marked, de danske og svenske fiskere afsætter til.

– De rejer, som Norge sælger i Sverige, sælges billigere end den laveste pris i Norge. Det betyder, at Norge ulovligt dumper prisen på rejer i Sverige. Dette er et stort problem, da det påvirker priserne i en negativ retning. Priser, som normalt stiger, når kvoterne falder, hvilket delvist kompenserer for de lave kvoter. Det er er dog ikke tilfældet i denne situation, hvilket yderligere komplicerer den alvorlige situation, fiskerne står overfor, skriver foreningerne og beder EU-Kommissionen om at få dumpningen af rejepriser stoppet med det samme.

I brevet skriver foreningerne, at de til enhver tid står til rådighed for drøftelser om den aktuelle situation og om de fremlagte forslag.

Miljøministeren skal i samråd om omstridt rapport

En række politikere retter hård kritik af miljøministeren for brug af en rapport om fiskeriet, som forskere kalder fejlbehæftet

Miljøministeren skal i samråd om omstridt rapport

En række politikere retter hård kritik af miljøministeren for brug af en rapport om fiskeriet,...