Gør havvind norske fiskefelter mindre attraktive?

Norsk forsker udtrykker bekymring over de 20 foreslåede havvindfelter og deres potentielle negative påvirkning på norsk fiskeri

havvind offshore wind havvindmøller

Foto: Waldemar // Unsplash

Det er ikke kun i Danmark, at udbygning af havvind fører til bekymring for, hvordan det vil påvirke fiskeri.

I et debatindlæg i Fiskeribladet udtrykker Dag Standal, seniorforsker ved Sintef Ocean, bekymring over de 20 foreslåede havvindfelter og deres potentielle negative påvirkning på den norske fiskeflåde.

Disse felter strækker sig fra Finnmark til Skagerrak og dækker i alt 54.000 kvadratkilometer, hvilket ifølge forskeren kan betyde tab af vigtige fangstområder.

Havvind kan medføre tab

Dag Standal påpeger, at mens olieplatforme tidligere har været i fokus for arealbeslag, er havvind nu en væsentlig faktor. De foreslåede felter kan føre til tab af områder, der er afgørende for både kyst- og havfiskeri af flere forskellige arter.

Dag Standal påpeger, at moderne fiskefartøjer er blevet større og mere effektive, hvilket kræver større fangstområder. Han advarer derfor om, at hvis fiskeflåden udelukkes fra havvindområderne, kan det medføre øgede omkostninger og effektivitetstab.

Dette kan blive yderligere forværret af stigende brændstofomkostninger og miljøafgifter.

Placering bør overvejes nøje

Desuden kan placeringen af havvindfelterne påvirke Norges fiskeriaftaler med andre lande. Hvis udenlandske fiskere finder norske zoner mindre attraktive på grund af havvind, kan det blive sværere at opnå gode aftaler om fælles fiskebestande.

Dag Standal opfordrer derfor til en nøje overvejelse af, hvordan og hvor havvindparker placeres for at sikre, at både norske og udenlandske fiskerier kan fortsætte på en rationel og økonomisk bæredygtig måde.

Nordjyske borgmestre bakker op om fiskeriet

De nordjyske borgmestre glæder sig over, at miljøminister har kasseret udskældt rapport om trawlfiskeriet

Nordjyske borgmestre bakker op om fiskeriet

De nordjyske borgmestre glæder sig over, at miljøminister har kasseret udskældt rapport om trawlfiskeriet