Konstant kontrol gør livet svært for Danske Fiskeauktioner

En lidt blandet start på året er ikke noget, som giver grå hår i hovedet hos Michael Lodahl fra Danske Fiskeauktioner. Det gør tiltagende og ofte urimelige krav fra myndighederne til gengæld

Egentlig er de ret gode til deres kram hos Danske Fiskeauktioner, som driver auktionerne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn. Det kan også læses i virksomhedens seneste regnskab, hvor resultatet efter skat er vokset fra 3,3 til 3,9 millioner kroner.

Alligevel er utilfredsheden udpræget hos direktør Michael Lodahl. Ikke når det drejer sig om selve kerneforretningen, som går ud på hver dag at videreformidle mange tons fisk af den højeste kvalitet til hundredevis af danske og udenlandske købere. Heller ikke det faktum, at starten på året har været meget sløj, er noget, som holder Michael Lodahl vågen om natten.

Alt for megen kontrol

Nej, utilfredsheden drejer sig næsten udelukkende om den tiltagende kontrol fra myndighedernes side, som virksomheden konstant skal stå model til.

– Efterhånden er det vores allerstørste udfordring. At vi konstant skal stå parat til at tilfredsstille nogle myndigheder, som stiller nogle helt og aldeles urimelige krav. Jeg er helt med på, at der skal være kontrol. Finder man noget, som ikke helt er efter bogen, ja så ville det være på sin plads med lidt rådgivning. Men det er helt tydeligt, at de personer, som kommer ud for at kontrollere os, først er tilfredse, når de har fundet en eller anden lille fejl, så de efterfølgende kan oprette en sag, som ender med en bøde. Det virker ofte helt vanvittigt, og det tager jo en hel del tid hele tiden at skrive til myndigheder om bagateller, siger en noget frustreret Michael Lodahl.

Vandt i retten over Fødevarestyrelsen

Et klokkeklart eksempel på den overdrevne kontrol er den retssag, som Danske Fiskeauktioner fornylig har været igennem. 7. juli 2021 var en repræsentant for Fødevarestyrelsen på kontrol, hvor han bemærkede kasser med fisk hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn, der stod på et nyrengjort gulv. Repræsentanten fra Fødevarestyrelsen vurderede, at der var fare for, at fisken kunne blive forurenet af opsprøjetende vand fra trucks, og at der var fare for, at underliggende fisk kunne blive forurenet.

Efter en del tovtrækkerier havnede tvisten i byretten, som frikendte Danske Fiskeauktioner. Et ganske unødvendigt sagsforløb, som ifølge Michael Lodahl endte med at koste virksomheden i omegnen af 120.000 kroner i diverse udgifter.

– Jeg har fuld forståelse for, at kontrol er nødvendigt, når vi taler om fødevarer. Men ofte bliver der lavet en sag ud af bagateller. For eksempel påtaler om en afvigelse på 50 gram i en kasse med 35 kilo fisk. Eller en teoretisk vurdering om opsprøjtende vand fra en truck. Endda på trods af, at der er kørt med truck i auktionshallen i 35 år – uden at der har været sager om opsprøjtende vand. Vurderingerne er ofte meget teoretiske. Og så skal vi bruge en frygtelig masse tid på at modbevise kontrollørernes påstande, siger Michael Lodahl, som har adskillige eksempler på myndighedskrav, der ofte strider imod al sund fornuft.

– Jeg har lige haft en sag, hvor kontrollen ville have, at kasserne blev losset ned på en palle eller en plade. Men det ville jeg ganske enkelt ikke finde mig i. Reglerne foreskriver udelukkende en ren overflade. Og en godt spulet kaj er en ren overflade. Igen blev vi nødt til at bruge en masse tid på at overbevise kontrollørerne om, at der ikke var noget problem, siger Michael Lodahl.

En sløj start på året

Fiskeriet har ikke været det allerbedste i årets første måneder, og Michael Lodahl lægger heller ikke skjul på, at han godt kunne have ønsket sig en lidt bedre start på året.

– Det ligner faktisk meget sidste år, hvor de første måneder heller ikke var specielt gode for Danske Fiskeauktioner. Fangsterne har ikke været de allerbedste, og hvis vi for eksempel kigger på rødspætter, så har de været helt ekstremt tynde, forklarer Michael Lodahl.

– Men nu ser det ud til, at fangsterne er ved at blive bedre, og samtidig er de udenlandske fartøjer – hollændere og belgiere – også begyndt at komme. Men når man kommer lidt sløjt fra årets start, så betyder det også, at vi skal løbe lidt hurtigere resten af året. Jeg regner bestemt med, at udviklingen retter sig i den positive retning i løbet af året. Jeg forventer sorte tal på bundlinjen igen i år, men nok ikke samme gode resultat som i 2023, slutter Michael Lodahl.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...