Energistyrelsen godkender plan for havvindmølleparken Nordsøen I

Havvindmølleparken forventes at være i drift inden udgangen af 2030

Kortudsnit: Energistyrelsen

Energistyrelsen har vedtaget en plan, der baner vej for etableringen af havvindmølleparken Nordsøen I. Planen, som omfatter to delområder, er blevet godkendt efter en miljøvurdering og gennemgang af de indkomne høringssvar, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Planen lægger rammerne for opførelsen af Nordsøen I-området. Det samlede energipotentiale er endnu ikke fastlagt, da den endelige kapacitet vil afhænge af de fremtidige budvindere. Energistyrelsen opererer dog med en kapacitet mellem 5.000 og 17.445 megawatt (MW), hvilket svarer til en energiproduktion, der kan dække behovet for flere millioner husstande.

I drift inden udgangen af 2030

De første tre projekter, kaldet A1, A2 og A3, i delområde 1 blev sat i udbud tidligere i år med en budfrist den 5. december 2024. Disse projekter er en del af regeringens mål om at øge Danmarks havvindkapacitet med 6 GW. Havvindmølleparken forventes at være i drift inden udgangen af 2030.

Hver budvinder skal efterfølgende foretage en miljøkonsekvensvurdering af deres specifikke projekt for at sikre, at det lever op til de miljømæssige krav. Miljøstyrelsen er desuden ansvarlig for de nødvendige landanlæg, der skal forbinde energien fra vindmøllerne til elnettet på land.

Energistyrelsens plan kan nu ankes frem til den 29. oktober 2024.

Fakta om Nordsøen I:

  • Området dækker 2.158 kvadratkilometer i Nordsøen, mindst 20 kilometer fra den jyske vestkyst.
  • Kapaciteten kan nå op til 17.445 MW, afhængigt af budvinderne.
  • Havvindmølleparkerne vil levere energi via nettilslutninger i Idomlund og Endrup, som kan modtage op til 3.000 MW.
Udslipshuller til undermålere er ikke en dårlig idé

Fiskeriministeriet ønsker at fiskeriet efter hummere skal være mere skånsomt – blandt andet ved at indføre undermålshuller i tejner

Udslipshuller til undermålere er ikke en dårlig idé

Fiskeriministeriet ønsker at fiskeriet efter hummere skal være mere skånsomt – blandt andet ved at...