Regeringens forslag vil nedlægge støtteordning

Regeringens forslag til finansloven for 2025 kan få alvorlige konsekvenser for kystsamfund og fiskeriområder i blandt andet Vestjylland. FLAG-puljen, som har støttet bæredygtig udvikling og omstilling i lokale fiskeriområder, står til at blive nedlagt

Hvide Sande Havn. Foto: Arkiv

Fra 2025 er det slut. Regeringen planlægger at flytte de 8 millioner kroner, der årligt er afsat til FLAG-ordningen, til landdistriktspuljen, der udelukkende støtter almennyttige formål. Det betyder, at den selvstændige erhvervsrettede tilskudsordning for fiskeriområder ophører.

Hos Thyborøn Fiskeriforening ser man ikke positivt på regeringens tiltag med at nedlægge FLAG-ordningen.

– Vestjylland er ikke bare afhængig af fiskeriet – vi er kendt for vores stærke iværksætterånd og evne til at skabe vækst lokalt. Når vi modtager støtte til fiskeriprojekter, er det ikke bare en gave – det er en investering, der kommer mange gange igen. Hver krone, der tilføres vores fiskeriområder, multipliceres i form af nye arbejdspladser, lokal udvikling og grøn omstilling, lyder det fra Alfred Fisker Hansen, formand for Thyborøns Fiskeriforening.

Den vestjyske fiskeriformanden bakkes op af direktøren i Thyborøn Fiskeriforening, som også er viceborgmester i Lemvig kommune, Chris Olesen. Han mener, at hvis regeringen fjerner denne støtte, så kommer der ikke en besparelse, men en tab af fremtidig værdi.

– Investering i Vestjylland gennem FLAG har vist sig at være en økonomisk gevinst, der sikrer bæredygtig vækst og udvikling, som strækker sig langt ud over fiskeriet, lyder det fra Chris Olesen, der fortsætter:

– Det vil være en kortsigtet og tåbelig beslutning at lukke for denne kanal, når vi kan se, hvordan pengene allerede har skabt konkrete resultater og fortsat vil gøre det i fremtiden.

Både Alfred Fisker Hansen og Chris Olesen fortæller, at lokal støtte ikke bare er vigtig, det er en nødvendig investering i et område, der ifølge dem gang på gang har vist sin evne til at levere vækst og innovation.

FLAG-midlerne genererer medfinansiering – f.eks. fra EU’s fiskeripuljer – såvel som projekterne traditionelt har stor egenfinansiering. Hvis de 8 mio. flyttes til landdistriktspuljen, mistes således en flere gange større investering i fiskeriområderne.

Udslipshuller til undermålere er ikke en dårlig idé

Fiskeriministeriet ønsker at fiskeriet efter hummere skal være mere skånsomt – blandt andet ved at indføre undermålshuller i tejner

Udslipshuller til undermålere er ikke en dårlig idé

Fiskeriministeriet ønsker at fiskeriet efter hummere skal være mere skånsomt – blandt andet ved at...