Frontløber inden for lagring af grøn energi vil investere 500 mio. kr. på Hirtshals Havn

Den grønne omstilling på Hirtshals Havn tager endnu et stort skridt med etableringen af et af Danmarks største grønne energilagre

Hirtshals Havn. Foto: Danske Havne

Hirtshals Havn. Foto: Danske Havne

Et af Danmarks største energilagre bliver nu etableret på Hirtshals Havn. Virksomheden Green Energy Vault investerer i et avanceret anlæg til lagring af energi, som kommer både lokale virksomheder og det lokale elnet til gode. Det nye energilager vil nemlig medføre betydelige besparelser for de virksomheder, der bruger store mængder el samtidig med, at energilageret bidrager til at reducere spidsbelastninger på det lokale elnet og øger dermed stabiliteten i det nordjyske distributionsnet.

Green Energy Vaults samlede investering på Hirtshals Havn beløber sig til hele 500 mio. kr. Udover investeringen på 275 mio. kr. til selve anlægget, investerer Green Energy Vault yderligere 225 mio. kr. i løbende omkostninger over 20 år.

Aftalen mellem Green Energy Vault og Hirtshals Havn er en understregning af, at havnen har taget endnu et stort og væsentligt skridt i retning mod at blive Europas grønneste havn og et knudepunkt for fremtidens bæredygtige energiformer. Green Energy Vault er førende inden for energilagring og bidrager dermed til det vigtige arbejde med at fremme overgangen til et mere effektivt og miljøvenligt energisystem.

Vi er stolte af at lancere dette ambitiøse initiativ med etableringen af et af Danmarks største energilagre på 90 MWh på Hirtshals Havn. Projektet er i tråd med vores mission om at fremme en bæredygtig fremtid ved etablering af grønne kraftværker, som integrerer avancerede energilagringsteknologier i den eksisterende el-infrastruktur og understøtter havnens planlagte udvidelser. Dette vil give store energiforbrugere en unik mulighed for at opnå betydelige energiomkostningsreduktioner, samt sikre en grøn energiprofil. Green Energy Vault ønsker at styrke udnyttelsesgraden og konkurrenceevnen for vedvarende energi i havneområdet og forbedre netstabiliteten i Hirtshals-området, siger CEO Tony Breach fra Green Energy Vault, som tilføjer, at han har mødt stor imødekommenhed fra havnen i forbindelse med drøftelserne i de seneste måneder.

Hirtshals Havn arbejder målrettet på at tiltrække virksomheder, der vil samarbejde med andre aktører på havnen om grøn energi. Derfor passer aftalen med Green Energy Vault perfekt ind i havnens strategi og bekræfter Hirtshals Havns position inden for grøn omstilling og status som rollemodel for nationale og internationale beslutningstagere.

Green Energy Vault etablerer sig på Hirtshals Havn, fordi de kan se, at vi er i fuld gang med et ambitiøst projekt, som i de kommende år får stor betydning for produktion og forbrug af grøn energi. Aftalen er en understregning af, at vi er en attraktiv samarbejdspartner, og at virksomheder kan se store fordele ved at etablere sig på Hirtshals Havn. Tidligere på året indgik vi for eksempel en aftale med Norwegian Hydrogen, der etablerer et stort anlæg til brintproduktion, siger CEO Per Holm Nørgaard fra Hirtshals Havn.

Vil etablere smart energisystem på havnen

Green Energy Vaults løsning medvirker til, at producenter af vedvarende energi kan udnytte produktionskapaciteten og forbedre nyttiggørelsen af strømmen, når produktionen er høj. De nuværende og kommende virksomheder på havnen er store el-forbrugere, og de kan opnå betydelige besparelser, støtte opladningsinfrastruktur til maritime fartøjer og reducere deres CO2-aftryk ved at bruge en højere andel af grøn strøm. Det grønne kraftværk vil understøtte det igangværende arbejde med optimering af havnens energisystemer og etableringen af et såkaldt smart energisystem.

Med denne kæmpe investering kommer vi tættere på realiseringen af at gøre Hirtshals Havn til den grønneste havn i Europa. Samtidigt er projektet med til at understøtte vores store projekt om at skabe et Smart Energi System, hvor overskudsenergi genanvendes i industrielle symbioser, på Hirtshals Havn samt CCUS-projektet Greenport Scandinavia, siger CEO Steen Harding Hintze fra udviklingsselskabet Greenport North, der er en katalysator for grøn omstilling og vækst for eksisterende og nye virksomheder på havnen.

Hjørrings borgmester og næstformand i Hirtshals Havns bestyrelse, Søren Smalbro, glæder sig også over, at Hirtshals Havn har landet en aftale med Green Energy Vault.

I Hjørring Kommune har vi en klar strategi om at understøtte den grønne omstilling ved blandt andet at arbejde for, at der bliver stillet grøn energi til rådighed for virksomheder og borgere. Her spiller Hirtshals Havn en central rolle, fordi havnen kan samle forskellige aktører og opnå synergieffekter gennem et tæt samarbejde mellem virksomheder. Jeg ser etableringen af Green Energy Vault på havnen som endnu et bevis på, at der bliver sat handling bag ordene, siger Søren Smalbro.

Green Energy Vault forventer, at anlægget i Hirtshals tages i drift i begyndelsen af 2026.

Fakta om det grønne kraftværk med energilager på Hirtshals Havn

  • Det grønne 20MW kraftværk med 90 MWh energilager kan levere energi til mere end 7.000 husstande i 24 timer eller 3.500 husstande konstant, da lageret løbende skal fyldes op med grøn energi.
  • Det grønne kraftværk, inklusiv energilager, vil fylde et areal svarende til to håndboldhaller.
  • Anlægget forventes opført på Hirtshals Havn i løbet af 2025 og 2026.

Klima

Se flere artikler
Se flere artikler
Hirtshals Havn modtog store mængder jomfruhummere i sensommeren

I august og september blev der landet næsten tre gange så mange jomfruhummere til Hirtshals, som der gjorde i de samme to måneder sidste...

Hirtshals Havn modtog store mængder jomfruhummere i sensommeren

I august og september blev der landet næsten tre gange så mange jomfruhummere til Hirtshals,...