Irland kræver kompensation fra Norge for fiskeri i irsk farvand

Grafik: Fiskeri Tidende

Den administrerende direktør for Irish Fish Producers Organisation (IFPO), Aodh O’Donnell, kræver en radikal ændring i EU’s tilgang til Norge og andre kyststater, skriver det irske medie The Skipper.

Dette sker forud for EU’s årlige forhandlinger om kvotefordeling og adgang i 2024. Ifølge O’Donnell underminerer Norge og andre kyststater Irlands engagement i langsigtet bæredygtighed af vigtige pelagiske bestande.

Krav før forhandlinger

EU-Norge forhandlingerne om kvotefordeling og adgang i 2024 starter i næste uge, og blandt de kvoter, der igen skal diskuteres, er makrel og blåhvilling – to arter, som er økonomisk vigtige for Irland.

Irland har været pioner i at etablere fiskerierne for makrel og blåhvilling og har haft succes med at åbne globale fødevaremarkeder. Den irske fiskerisektor er stærkt afhængig af disse bestande.

Men Norge og Færøerne har gentagne gange de seneste år ensidigt øget deres kvoter og overfisket disse arter med op til 44 procent årligt, hvilket truer bestandene og dermed Irlands forsyning.

Afhængige af irsk farvand

Norge har ensidigt sikret sig en stor andel af den totale tilladte fangst (TAC) af blåhvilling, som primært findes i irske farvande om foråret. Dette betyder, at Norge er afhængig af adgang til irske farvande for at fange sin store kvote. Sidste år fangede Norge 224.000 ton blåhvilling i irske farvande.

O’Donnell kalder dette for kronisk overfiskeri, som overstiger de videnskabelige anbefalinger:

– Denne uansvarlige praksis med at fastsætte oppustede ensidige kvoter, som vi igen ser med makrel, er en medvirkende faktor til, at Irland står over for en anden runde af kvotenedskæringer på minimum 5 procent for makrel. Dette er en yderligere belastning, når det kombineres med Brexit-overførslen for 2024 på ca. 4 procent, siger han.

Irish Fishing Industry Calls for Radical Changes Ahead of EU Quota Negotiations with Nordic States

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...