Norsk fiskeeksport når nye højder: 44,1 milliarder NOK i tredje kvartal

Laks stod for 70 procent af den samlede eksportværdi, hvoraf størstedelen gik til Polen, Danmark og USA

Arkivfoto

Norge opnåede en historisk høj eksportværdi for fisk og skaldyr i tredje kvartal af 2024, hvor værdien nåede 44,1 milliarder norske kroner. Dette er en stigning på 2,2 milliarder NOK, svarende til 5 procent, sammenlignet med samme periode sidste år, skriver Norwegian Seafood Council.

Indtil videre i år har Norge eksporteret fisk og skaldyr til en værdi af 124,7 milliarder NOK, en stigning på 626 millioner NOK eller 1 procent i forhold til samme periode sidste år. Dette til trods for reduktioner i kvoterne for arter som sild, kongekrabbe, makrel og torsk.

Lakseproducenter er udfordret

Laks fortsætter med at være eftertragtet globalt, men 2024 har været udfordrende for mange lakseproducenter på grund af stigende omkostninger og hård konkurrence. Derudover har de højere havtemperaturer i sommer medført biologiske udfordringer som lakselus.

De største eksportmarkeder i tredje kvartal var Polen, Danmark og USA. Laks stod for 70 procent af den samlede eksportværdi, hvoraf størstedelen gik til Polen, Danmark og USA. Tyskland tegnede sig for den største vækst med en stigning på 32 procent sammenlignet med sidste år. Der blev også sat en milepæl for ørred, hvor eksporten steg med 24 procent i værdi og 34 procent i volumen sammenlignet med samme periode sidste år.

Samlet set blev fisk og skaldyr eksporteret til 135 lande, hvilket er det samme antal som sidste år.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...