Tilværelsen som garnsfisker ser højst usikker ud

Som 52-årig står Sven Knud Frederiksen over for en stor beslutning. Han har stadig flere år tilbage på arbejdsmarkedet, men han ser nu en ende på sin tid som fuldtidsfisker

KA 272 ANNE. Arkivfoto: Fiskerforum

Sven Knud Frederiksen har brugt størstedelen af sit arbejdsliv som garnsfisker, men i dag står han over for en udfordrende virkelighed. Fra sin 36-fods fiskekutter KA 272 Anne, som han betjener alene fra Odden Havn på Sjællands Odde, fanger han færre og færre fisk. Mængderne, der engang var stabile, er nu svundet ind, og det påvirker hans levebrød.

– Der er ganske enkelt ikke de samme mængder, som der plejede at være, fortæller Sven Knud Frederiksen, der typisk fisker i Sejerø Bugt og op til Sjællands Odde.

Han har bemærket en generel nedgang i fangsterne over længere tid, og selvom de højere priser på fisk har afhjulpet noget af tabet, ser fremtiden alt andet end lys ud.

Mængderne på fisk er skuffende

Hans kolleger kalder ham for en “valfarter,” fordi han ofte bevæger sig op til 20 sømil fra Odden Havn i jagten på fisk. Alligevel er mængderne fortsat skuffende.

For Sven Knud Frederiksen, der har leveret størstedelen af sine fangster til en lokal fiskehandler, er det klart, at garnfiskeriet i dets nuværende form ikke er bæredygtigt på længere sigt.

Som 52-årig står han derfor over for en stor beslutning. Han har stadig flere år tilbage på arbejdsmarkedet, men han ser nu en ende på sin tid som fuldtidsfisker.

– Jeg kan ikke se nogen fremtid for garnfiskeriet i mit område, siger Sven Knud Frederiksen.
Derfor overvejer han nye beskæftigelsesmuligheder, men håber stadig at kunne beholde sit fartøj for at fortsætte lidt fiskeri ved siden af et andet fast arbejde.