Den sidste torsk i TABACOD regi er mærket og genudsat

DTU Aqua og deres kollegaer i Tyskland, Polen og Sverige har nu mærket 23.000 torsk i områderne 24, 25 og 26 i Østersøen.

Af Karin Hüssy og Hans Jakob Olesen, DTU Aqua

I TABACOD projektet har Danmark, Sverige, Tyskland og Polen siden foråret 2016 mærket torsk i Østersøen. Tilsammen har de fire lande mærket over 23.000 torsk i områderne 24, 25 og 26. 1.100 af de torsk blev desuden hver i sær forsynet med et elektronisk mærke i bughulen og to udvendige spaghettimærker.

DTU Aqua har mærket 4770 torsk med spaghettimærker og 452 med elektroniske mærker. Kortet viser områderne hvor de mærkede torsk er blevet mærket og genudsat, mens grafen viser længdefordelingen af de mærkede torsk.

Figur 1: Kort over områder hvor torsk blev genudsat af Tyskland (sort), Sverige (rød), Danmark (grøn) og Polen (blå)

 

Figur 2: Længdefordeling af torsk mærket udelukkende med et spaghettimærke (grå) og med et elektronisk mærke og to spaghettimærker (sort).

 

Tak for samarbejdet
For at den store indsats med mærkninger kan omsættes til brugbare data, har DTU Aqua brug for at få de mærkede torsk tilbage, når de bliver fanget af fiskerne. Takket være et rigtig godt samarbejdet med fiskerne har vi på nuværende tidspunkt fået 315 af de mærkede torsk tilbage. Af dem står danske fiskere for hele 120 genfangster, hvoraf 19 var forsynet med elektroniske mærker og to spaghettimærker! Af genfangsterne har 62 torsk været ude i over et år, og rekorden på flest dage i frihed er på 868. Det viser, at selvom vi ikke mærker flere torsk, kan der stadig havne mærkede torsk i nettet. Og dem vil vi meget gerne have – og betaler selvfølgelig også dusør for!

 Hvornår kommer der nogen resultater?
Vi er nu i gang med at analysere hvor meget torskene er vokset i perioden fra mærkning til genfangst. De foreløbige resultater blev præsenteret for ICES’ WGBFAS arbejdsgruppe i februar 2019. Det er denne ICES arbejdsgruppe, som arbejder med Østersø torskebestandene. På et senere tidspunkt vil resultaterne også blive beskrevet i Fiskeri Tidende og www.fiskeritidende.dk.

For hver torsk der bliver genfanget og returneret, forbedres data og tiltroen til at resultaterne er retvisende forøges tilsvarende. Vi vil derfor opfordre alle, der fanger mærkede torsk, til at blive ved med at returnere dem til os.

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der opfordrer til at få styr på udledningen af næringsstoffer

Biolog: Ålegræs alene kan ikke redde havet

Har man oversolgt idéen om ålegræs som redningsplanke? Ja, lyder svaret fra en biolog, der...