Der er brug for flere nye fiskere. Dygtige og faglærte unge, som kan føre dansk fiskeri videre – men det kræver selvfølgelig, at de kan komme ud i praktik.
- Vi har brug for flere praktikpladser. Det er bare med at komme ud af busken, så vi kan få udklækket nogle nye fiskere, opfordrer Fiskeriskolens konsulenter Thorbjørn Strunk og Sussi Jensen, der kæmper for at få pladser nok til skolens elever.
Opfordringen kommer nemlig efter måneders kamp for at få praktikpladser nok til alle.
- Der har været rift om pladserne. Lige nu er alle ude at sejle, men vi har løbende brug for flere, siger konsulenterne.
Hvad koster det?
1. års lærling:
- Fartøjet skal betale minimum 3.500 kr. før skat til lærlingen pr. måned.
- Dertil en månedlig opkrævning fra Danmarks Fiskeriforening på 8.250 kr. plus moms i lærlingeafgift = Total: 11.750 kr.
- Er fartøjet under 17 meter, vil opkrævningen fra Danmarks fiskeriforening hver måned være på 5.000 kr. plus moms = Total: 8500 kr.
2. års lærling:
- Fartøjet skal betale minimum 8000 kr. før skat til lærlingen pr. måned.
- Dertil hver måned en opkrævning fra Danmarks Fiskeriforening PO på kr. 8.250 – plus moms i Lærlingeafgift (Leje af elev) = total: 16.250
Uddannelsen til fisker består også af to skoleperioder. Her er der ingen udgift for fartøjet.
Alt kan bruges
Det største pres på praktikpladserne ligger altid i foråret, og det gælder for hele landet.
- Vi har elever fra hele Danmark, og vi vil gerne kunne tilgodese deres ønsker, og at de kan komme i gang med fiskeri lokalt, forklarer Thorbjørn Strunk og påpeger, at alt kan bruges:
- Konsumtrawler, flyshooter, garnbåd, snurrevod, rejefiser mm.. Vi har brug for det hele sådan set. Jo flere forskellige praktikpladser vi har, desto nemmere er det at matche med den rigtige elev. Så vi er sikre på, at vi sætter de helt rigtige sammen, og det bliver et godt praktikforløb.
Rabat til de små
Og så er det selvfølgelig også vigtigt, at eleverne både har mulighed for at prøve store som små fartøjer, til havs og langs kysten.
- Generelt kunne vi godt bruge flere praktikplader, også på de mindre kystnære fartøjer, fx ved Sydfyn, Sjælland og Bælterne, siger Thorbjørn Strunk og tilføjer, at fartøjer under 17 meter får rabat på lærlingeafgiften, så det forhåbentlig er attraktivt og økonomisk overkommeligt at få en fisker in spe med.
Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening og Udvalget for Kystnært Fiskeri, påpeger, at det for en lille kystfisker alligevel kan være et meget stort beløb trods rabat:
- Jeg vil i hvert fald gerne se nærmere på, om man kan gøre mere for de allermindste kystfiskere. Det kan være svært, hvis man har et lille fiskeri og både skal tjene til sig selv og lære en elev op samtidig.
Rabat eller ej, så håber også Allan Buch, at de flere fiskere vil byde ind med en praktikplads.
Er du klar?
Vil du have en elev med lige nu? Eller har du en plads til efteråret? Så hold dig ikke tilbage – kontakt straks Fiskeriskolen. Alle tilbud om praktikpladser og gode forslag er velkomne.
Skolen og konsulenterne Sussi og Thorbjørn kontaktes på Fiskeriskolen på tlf.: 96919230