Faktatjek: Er 90 % af verdens fiskebestande overfisket?

Er det nu også rigtigt, når WWF påstår, at 90 procent af verdens fiskebestande er overfisket?

Man kunne for nylig i TV2’s Go’ aften Danmark høre Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF, fortælle, at 90 procent af verdens fiskebestande er overfisket. En påstand, han kom med på baggrund af en FAO rapport fra 2016. FAO er FN’s Fødevareorganisation.

Men hvis man kigger nærmere på tallene i rapporten fra FAO, kan man se, at det ikke helt forholder sig, som generalsekretæren postulerer.

I rapporten fra FAO skelner man mellem 3 kategorier af udnyttelse – kategori 1 er fiskebestande, som overfiskes ud fra en biologisk betragtning om bæredygtig udnyttelse.  Kategori 2 er fiskebestande, som udnyttes fuldt ud, men stadig er inden for biologiske bæredygtige niveauer. 3 kategori og desværre mindste, er fiskebestande, der er underfisket og som sagtens kan bære et større fiskeri.

I rapporten er fordelingen af fiskebestanden mellem de 3 kategorier: 

Kategori 1 – 31.4 pct.
Kategori 2 – 58,1 pct.
Kategori 3 – 10,5 pct.

GeneralsekretærBo Øksnebjerg gjorde det i TV-programmet på TV 2, at han lagde tallene for Kategori 1 og 2 sammen og nåede frem til, at 90 pct. af verdens fiskebestande er overfisket.

Men ser man på FAO’s egen opgørelse, så er det tallene for Kategori 2 og 3 man kan lægge sammen, hvilket betyder, at andelen af fiskebestande som udnyttes inden for biologisk bæredygtige niveauer er næsten 70 pct.!

Det er altså kun ca 31,4 pct. af fiskebestandene i verden, som overfiskes. Det er også for mange, men vi er langt fra de 90 pct.. som bliver påstået af WWF’s generalsekretær – og omkring Danmark er tallet endda meget lavere!

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...