Når de danske fiskere sejler ud for at fange fisk til middagsbordene, så er det altid med naturen og bæredygtigheden for øje. I årevis har de ført an, når det kommer til MSC-certificering af fiskerier – den internationalt anerkendte og uafhængige bæredygtighedsordning, som kan kendes i køledisken på logoet med den blå fisk – og de grønne og bæredygtige ambitioner, har nu virkelig fået vinger.
En ny MSC-certificering er nemlig kommet i hus hos Danmarks Fiskeriforening. Det er den største og mest omfattende af sin slags, da den samler en række fiskearter, redskaber og farvande, som fra d. 1. november vil kunne bære det blå logo for bæredygtighed.
– Vi er meget stolte af, at det er lykkes at komme i hus med den nye certificering. De danske fiskere fanger fisk af høj kvalitet, vores fiskerier er bæredygtige, og størstedelen af vores fangster er MSC-certificeret. Det her er prikken over i’et. Det er en fantastisk sejr, siger Kurt S. Madsen, formand for PO-Udvalget, Danmarks Fiskeriforening.
Nye fisk og redskaber
Og listen er lang over de mange forskellige fisk, som den nye certificering omfatter. Brosme, torsk, glashvarre, kuller, hvilling, kulmule, lange, jomfruhummer, reje, rødspætte, mørksej og tunge. Dog er hvilling og torsk til en start ikke med på grund af den seneste biologisk rådgivning.
Flere af fiskene er allerede MSC-certificeret i dag, men det gamle certifikat udløb, og de er derfor nu re-certificeret under en ny og strammere version af MSC-standarden og samlet under ét. Og der er selvfølgelig også nye drenge i klassen:
– Der er enkelte nye arter med som lange, brosme og glashvarre, og vi har fået pilk- og langlinefiskerne med og en bomtrawler, hvilket vi jo kun kan glæde os over, forklarer Sofie Smedegaard-Mathiesen, biolog og Danmarks Fiskeriforenings MSC-ekspert.
Europæisk samarbejde
Det er første gang, at Danmarks Fiskeriforening forsøger sig med så stor en MSC-certificering. Der er tale om en certificering, som er kommet på plads i samarbejde med de tyske, hollandske og svenske fiskere.
– Det har været et meget ambitiøst projekt, som startede i foråret 2017, og har krævet et meget tæt samarbejde med vores tyske, hollandske og svenske kollegaer, siger Sofie Smedegaard Mathiesen.
Certificeringsarbejdet begyndte tilbage i 2017. Det har været et langt og sejt arbejde, som fiskerierne har knoklet med at få på plads – med så mange arter, redskaber og farvande samlet kan det ikke undgås at blive yderst omfattende. Derfor er der også en række betingelser og krav til fiskerier, som fiskerne nu på tværs af lande skal arbejde videre med.